Τι κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες στο Twitter;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως όχι και τόσα πολλά

Deasy @ 26.07.2012
Τι κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες στο Twitter;

Παρουσία στο Twitter έχουν τα δύο τρίτα των ηγετών παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν και όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με έρευνα της Burson-Marsteller, με την επωνυμία «Twiplomacy», σχεδόν οι μισοί λογαριασμοί ηγετών δεν ακολουθούν τους ομολόγους τους.

Η Burson-Marsteller εξέτασε 264 κυβερνητικούς λογαριασμούς κυβερνήσεων σε 125 χώρες και ο πιο δημοφιλής ηγέτης στο Twitter, όσον αφορά τους followers που είναι ομόλογοι του ήταν ο Barack Obama, κάτι που δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη.  Όμως, ο λογαριασμός @BarackObama ακολουθεί αμοιβαία μόνο τον Jens Stoltenberg της Νορβηγίας και τον Dmitry Medvedev της Ρωσίας, ενώ δεν έχει δημιουργήσει αμοιβαίες σχέσεις στο Twitter με άλλους ηγέτες. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy (@euHvR) είναι ο καλύτερα συνδεδεμένος παγκόσμιος ηγέτης, ακολουθώντας αμοιβαία 11 ομολόγους του, με την αυστραλή πρωθυπουργό @JuliaGillard να έρχεται δεύτερη. Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, o Πρόεδρος της Ρουάντα Kagame, ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Rutte και 35 άλλοι λογαριασμοί δεν ακολουθούν κανένα χρήστη στο Twitter. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός της Ουγκάντα Mbabazi και o Πρόεδρος της Ρουάντα Kagame είναι οι πιο «ομιλητικοί» ηγέτες στο Twitter, με 96% και 93% αντίστοιχα από τα tweets τους να είναι “@replies”.

Η μελέτη ανέδειξε ότι οι πολιτικοί συχνά ανακαλύπτουν το Twitter κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, αλλά όταν εκλεγούν οι λογαριασμοί τους σωπαίνουν, όπως αυτοί της Προέδρου της Βραζιλίας, Dilma Rousseff (@DilmaBR) και του Γάλλου Προέδρου, François Hollande (@FHollande), οι οποίοι «εγκατέλειψαν» τους followers τους όταν ανέλαβαν την προεδρία. Υπάρχουν 120 προσωπικοί λογαριασμοί, αλλά μόνο 30 ηγέτες γράφουν προσωπικά στο Twitter περιστασιακά.

Επιπλέον, το Twitter χρησιμοποιείται από μικρά κράτη στην προσπάθειά τους να τοποθετηθούν στον παγκόσμιο χάρτη και να «τουητάρουν» ισρότιμα με τους ομολόγους τους. Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ακολουθεί μονομερώς 71 άλλους ηγέτες, ενώ ο Πορτογάλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Τρινιδάδ και Τομπάγκο ακολουθούν μονομερώς 50 άλλους ομολόγους τους, με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα ανταποδώσουν τη φιλοφρόνηση. Τέλος, η νεαρή δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν ελπίζει να κερδίσει διεθνή αναγνώριση στο Twitter ακολουθώντας 16 ομολόγους.

Το Twitter είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια και Νότια Αμερική, με το 80% των κυβερνήσεων να είναι ενεργές. Ο Barack Obama είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης με 17.115.077 followers, στην 5η θέση παγκοσμίως, λίγο κάτω από την Britney Spears. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chávez έρχεται δεύτερος με 3.152.608 followers, και ακολουθούν ο Λευκός Οίκος, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και το «10 της Downing Street», με πάνω από 2 εκατομμύρια followers ο καθένας.

Ως προς την Ελλάδα, ο θεσμικός «πρωθυπουργικός» λογαριασμός @PrimeministerGR δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου – που αναγνωρίζεται ως άριστος γνώστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - τον Ιανουάριο του 2010. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2010, δημιουργήθηκε και ο θεσμικός «κυβερνητικός» λογαριασμός @govgr. Και τους δύο τους διαχειρίζεται το γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας κυρίως την ελληνική γλώσσα.

 

Ελλάδα

Το @PrimeministerGR κυρίως αναδημοσιεύει την ατζέντα του Πρωθυπουργού, σύντομες ανακοινώσεις – και σε ορισμένες περιπτώσεις ομιλίες - και φωτογραφίες από δραστηριότητες του Πρωθυπουργού και συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ευρέως χρησιμοποιούμενα hashtags είναι τα #greekpmlive, #greece και #euco. Μετά την αποχώρηση του Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου, ο λογαριασμός πέρασε στη διαχείριση των διαδόχων του, Παπαδήμου, Πικραμμένου και Σαμαρά, οι οποίοι επέλεξαν έναν πιο επίσημο – και λιγότερο προσωπικό - τόνο. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 18 Ιουνίου, οπότε ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός Σαμαράς ανέβασε φωτογραφία από την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, ο λογαριασμός παραμένει αδρανής.

Ο προσωπικός λογαριασμός του κ. Σαμαρά δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα.  Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για σκοπούς της προεκλογικής εκστρατείας του κατά τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας και παρέμεινε έκτοτε σιωπηλός, ως την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο Μαϊου-Ιουνίου 2012, οπότε ο τόνος έγινε κάπως πιο προσωπικός, χωρίς ωστόσο να υπογράψει ο ίδιος επίσημα κάποιο tweet. Το @samaras_antonis ακολουθεί μόνο το @PrimeministerGR, καθώς και θεσμικούς λογαριασμούς συνδεδεμένους με το κόμμα και την ευρύτερη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη (@neademokratia, @ONNED, @EPP),

Το @govgr, από την άλλη, δημοσιεύει tweets με συχνότερο ρυθμό και επικεντρώνεται κυρίως σε επίσημες ειδήσεις περί κυβερνητικών δραστηριοτήτων και δηλώσεων, με links στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (government.gov.gr). Συχνά αναδημοσιεύει tweets από προσωπικούς λογαριασμούς Υπουργών ή θεσμικούς λογαριασμούς Υπουργείων, αλλά δεν αλληλεπιδρά με άλλο λογαριασμό ξένου ηγέτη ή κυβέρνησης.

TWITTER,POLITICS ONLINE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home