Δείγματα σταθερότητας στην ελληνική αγορά υπολογιστών

Δείγματα σταθερότητας στην ελληνική αγορά υπολογιστών

Μπορεί η συνολική αγορά PC στην Ελλάδα να συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, αλλά τα Χριστούγεννα απ’ ότι φαίνεται αγοράσαμε φορητούς υπολογιστές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IDC, η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 5,9% το δ’ τρίμηνο του 2012 (το χαμηλότερο ποσοστό των τεσσάρων τριμήνων πέρσι) με τους φορητούς υπολογιστές, όμως, να κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδο με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, το δ’ τρίμηνο του 2012, το οποίο, παραδοσιακά, είναι το καλύτερο της χρονιάς, διετέθησαν στην ελληνική αγορά περίπου 187.000 προσωπικοί υπολογιστές, αριθμός χαμηλότερος κατά περίπου 11.000 μηχανήματα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Το ποσοστό της πτώσης –σε ετήσια βάση- ήταν της τάξεως του 5,9% και είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά μείωσης σε επίπεδο τριμήνου που έχουν σημειωθεί από το τέλος του 2009, οπότε άρχισε και η πτώση της ελληνικής αγοράς PCs.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2012, οι πωλήσεις PC στην Ελλάδα κινήθηκαν λίγο πάνω από τις 120.000 τεμάχια, αριθμός που είναι από τους χαμηλότερους –σε επίπεδο τριμήνου- την τελευταία 7ετία. Σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2011 όταν οι πωλήσεις είχαν φθάσει στις 157.000, η μείωση είναι της τάξεως του –23,2%, όταν το β’ τρίμηνο η πτώση ήταν στο –12,9% και στο α’ τρίμηνο στο –26%.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως πως η πτώση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πορεία των επιτραπέζιων συστημάτων (desktop PC), τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αρχίσει να «αποφεύγουν» οι καταναλωτές, στρεφόμενοι στους φορητούς υπολογιστές. Είναι χαρακτηριστικό πως το δ’ τρίμηνο του 2012 διετέθησαν περίπου 48.000 επιτραπέζιοι υπολογιστές, αριθμός μειωμένος κατά 18,4% σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση (58.000) του τελευταίου τριμήνου του 2011.

Στα ίδια επίπεδα οι φορητοί

H κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στο χώρο των φορητών υπολογιστών όπου ο αριθμός των τεμαχίων που διετέθησαν ήταν πρακτικά σταθερός. Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC δείχνουν πως η πτώση ήταν της τάξεως μόλις του 0,7%, καθώς το δ’ τρίμηνο του 2012 διετέθησαν περίπου 138.500 φορητοί υπολογιστές έναντι 139.500 που ήταν η επίδοση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Δεδομένου ότι πολλές φορές τα τελικά στοιχεία είναι «ενισχυμένα» σε σχέση με τα προκαταρκτικά δεν αποκλείεται τελικώς να υπήρξε και αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικών υπολογιστών.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως την πτώση συγκράτησε και οι σχετικά καλές επιδόσεις που υπήρξαν στις πωλήσεις υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η πτώση ήταν μόλις 3,3%, όταν οι πωλήσεις υπολογιστών για καταναλωτές μειώθηκαν κατά 7,5%.

IDC,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home