Smartphones: με ένα απίθανο τρίμηνο πωλήσεων έκλεισε το 2020

Smartphones: με ένα απίθανο τρίμηνο πωλήσεων έκλεισε το 2020

Σχεδόν 386 εκατομμύρια smartphones πωλήθηκαν στη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2020, σε ένα τρίμηνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απίθανο από πολλές πλευρές. Όχι μόνο γιατί ο κλάδος των smartphones επέστρεψε σε θετικό πρόσημο, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και γιατί βλέπουμε έντονες ανακατατάξεις μεταξύ των κατασκευαστών και σημαντικές διακυμάνσεις στα μερίδια αγοράς που διατηρούσαν και διατηρούν.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της IDC, οι αποστολές των smartphones τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020 διαμορφώθηκαν στα 385,9 εκατομμύρια τεμάχια, σημειώνοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημαντική είδηση, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο κλάδος στο σύνολο της υπόλοιπης χρονιάς κινήθηκε έντονα αρνητικά, τόσο ώστε τελικά το 2020 να κλείσει με -5,9%. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της IDC, υπήρξαν αρκετοί παράγοντες που τροφοδότησαν την ανάκαμψη της αγοράς, όπως η αύξηση της ζήτησης, η πιο επιθετική εμφάνιση του 5G, η δημοτικότητα συσκευών στα μεσαία και χαμηλά επίπεδα, όπως και οι πιο επιθετικές προσφορές των κατασκευαστών, καθώς επίσης και η καλύτερη προετοιμασία τους στα κανάλια διάθεσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown (σε σύγκριση με το πρώτο της προηγούμενης Άνοιξης).

 

Εντυπωσιακή επίδοση από την Apple

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η Apple με το iPhone 12 θα είχε ένα πολύ καλό τρίμηνο αλλά η επίδοση τελικά της αμερικανικής εταιρείας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στη διάρκεια του 4ου τριμήνου οι πωλήσεις iPhone ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια τεμάχια, επίδοση που είναι η καλύτερη που έχει πετύχει ποτέ κάποιος κατασκευαστής μέσα σε ένα τρίμηνο. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, οι πωλήσεις της Apple ήταν κατά 22,2% μεγαλύτερες. Κατά συνέπεια, είχαμε αλλαγή στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών με την αμερικανική εταιρεία να περνάει τη Samsung, έχοντας μερίδιο αγοράς 23,4%.  

Όχι βέβαια ότι η Samsung είχε άσχημη επίδοση, αφού οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 73,9 εκατομμύρια smartphones, μία επίδοση που της έδωσε μερίδιο αγοράς 19,1%. Στην τρίτη θέση συναντάμε την Xiaomi, η οποία σε επίπεδο ποσοστών είχε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε όλους τους κατασκευαστές, αφού οι πωλήσεις της (σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019) αυξήθηκαν κατά 32%. Οι αποστολές smartphones της κινεζικής εταιρείας έφθασαν τα 43,3 εκατομμύρια τεμάχια, χαρίζοντάς της μερίδιο αγοράς που ξεπέρασε το 11%. Θετική επίδοση και για την Oppo, η οποία έφθασε σε μερίδιο αγοράς το 8,8% καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην κατάταξη. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 33,8 εκατομμύρια τεμάχια, αυξημένες κατά 10,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την Huawei τη συναντάμε πλέον στην 5η θέση της κατάταξης, καθώς οι απώλειές της συνεχίστηκαν και στο 4ο τρίμηνο. Οι πωλήσεις της πλέον φαίνεται να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα και διαμορφώθηκαν στα 32,8 εκατομμύρια τεμάχια, εμφανίζοντας πτώση -42,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο της Huawei περιορίστηκε στο 8,4%, όταν ένα χρόνο πριν ήταν σχεδόν διπλάσιο (άνω του 15%).

 

Στο σύνολο της χρονιάς

Με τις επιδόσεις και του 4ου τριμήνου έχουμε μια συνολική εικόνα για το 2020, όπου όπως είπαμε έκλεισε αρνητικά για την αγορά. Στη διάρκεια ολόκληρου του 2020 πωλήθηκαν 1,29 δισεκατομμύρια smartphones, 80 εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με το 2019.

Στην 1η θέση των κατασκευαστών συναντάμε τη Samsung, με μερίδιο αγοράς 20,6% και πωλήσεις σχεδόν 267 εκατομμυρίων τεμαχίων. Στις υπόλοιπες θέσης έχουμε: δεύτερη η Apple (206 εκατ. – 15,9%), τρίτη η Huawei (189 εκατ. – 14,6%), τέταρτη η Xiaomi (147,8 εκατ. – 11,4%) και πέμπτη η Vivo (111,7 εκατ. – 8,6%).

SMARTPHONES,IDC,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home