Πιλοτικό για 1 Gbps συνδέσεις από τη Deutsche Telekom στο Ζάγκρεμπ

Πιλοτικό για 1 Gbps συνδέσεις από τη Deutsche Telekom στο Ζάγκρεμπ

Σε περίπτωση που οι ταχύτητες του VDSL (έως 50 Mbps) ή του VDSL 2 (έως 100 Mbps) ή ακόμη και μίας σύνδεσης οπτικών ινών (100 Mbps) σας φαντάζουν μικρές, τότε δεν θα χρειαστείτε να μεταναστεύσετε μέχρι τις ΗΠΑ και το Κάνσας όπου η Google ετοιμάζεται για 1 Gbps συνδέσεις. Υπάρχουν και πιο κοντά ευκαιρίες, και πιο συγκεκριμένα στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας, όπου η Deutsche Telekom, μέσω της θυγατρικής της T-Hrvatski Telekom, προσφέρει –σε πιλοτικό επίπεδο- βέβαια τέτοιου είδους συνδέσεις.

Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος επέλεξε την πρωτεύουσα της Κροατίας προκειμένου να δοκιμάσει μία νέα πλατφόρμα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, την οποία αποκαλεί TeraStream. Η τελευταία βασίζεται σε μία cloud αρχιτεκτονική δικτύου που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο ΙΡ που χρησιμοποιείται και στο Διαδίκτυο (cloud-based IP architecture) και σύμφωνα με τη Deutsche Telekom απλοποιεί σημαντικά τον τρόπο υλοποίησης ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου και προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης. Στην περίπτωση του Ζάγκρεμπ, οι ταχύτητες αυτές μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 1 Gbps.

Η Κροατία είναι η πρώτη χώρα που η Deutsche Telekom δοκιμάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και η επιλογή του Ζάγκρεμπ έγινε καθαρά για λόγους μεγέθους. Αν τα πράγματα πάνε καλά, και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές με τους κατοίκους που χρησιμοποιούν το TeraStream να δηλώνουν ενθουσιασμένοι, τότε θα το δούμε και σε άλλες χώρες.

Σημειωτέον πως η Deutsche Telekom έχει προγραμματισμένες επενδύσεις σε τηλεπικοινωνικάες υποδομές της τάξεως των 30 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των κεφαλαίων προορίζεται για σταθερά δίκτυα οπτικών ινών. Οπότε είναι πιθανό να δούμε την υλοποίηση του TeraStream και των συνδέσεων του 1 Gbps πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένει κανείς.

GIGABIT,Deutsche Telekom,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home