Διαλύθηκε ο αρραβώνας Vodafone-Wind

Deasy @ 06.02.2012
Διαλύθηκε ο αρραβώνας Vodafone-Wind

Με μια λιτή ανακοίνωση Vodafone και Largo Unlimited (μοναδικός μέτοχος της Wind Hellas) επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για ναυάγιο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Όμιλος Vodafone και η Largo Limited, ο μοναδικός μέτοχος της Wind Hellas, επιβεβαιώνουν ότι έχουν συμφωνήσει να σταματήσουν τις συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas.

Οι δυο πλευρές δεν δίνουν εξηγήσεις ως προς τα αίτια που τις οδήγησαν να σταματήσουν τη διαδικασία. Οπως όμως είχαν αναφέρει σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times,  Vodafone και Wind φαίνεται να είχαν πια πειστεί πως το σχέδιο συγχώνευσής τους θα "σκόνταφτε" στις ρυθμιστικές Αρχές, που δεν θα ενέκριναν μια κίνηση που θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός διπόλου στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Τι λέει η Wind 

Σε επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της  Wind Hellas, Ν. Ζαρκαλής, αναφέρεται στις δυσκολίες που παρουσίαζε εξ αρχής το εγχείρημα και τονίζει ότι η εταιρεία θα κινηθεί αυτόνομα.

"Μετά από αρκετούς μήνες κρίθηκε βέλτιστο να σταματήσει εδώ η διαδικασία, καθώς οι πιθανότητες πραγματοποίησης μιας συγχώνευσης ήταν περιορισμένες" σημειώνει ο Ν. Ζαρκαλής, υπονοώντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν Vodafone και Wind στο να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές Αρχές. Στη συνέχεια της επιστολής του ο Ν. Ζαρκαλής αναφέρεται επιγραμματικά στη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας. Η Wind "θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της στην ελληνική αγορά πιο αποφασισμένη από ποτέ... Συνεχίζουμε να λειτουργούμε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον... Είμαι όμως απόλυτα σίγουρος ότι ξεκινώντας από μια στέρεα βάση θα πάμε την εταιρεία πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια".

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών τους επόμενους μήνες. Στο παρελθόν ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ είχε δηλώσει πως αν δεν προχωρούσαν οι διαδικασίες συγχώνευσης μεταξύ των δύο ανταγωνιστών της Cosmote θα ήταν πολύ πιθανό κάποια εταιρεία να κηρύξει πτώχευση. Ωστόσο σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού η Vodafone έχει τη στήριξη της βρετανικής μητρικής εταιρείας και η Wind "δεν έχει ούτε ένα ευρώ δανεισμό" όπως σημείωσε στη σημερινή του επιστολή προς το προσωπικό ο Ν. Ζαρκαλής. Ενδεχομένως σε βάθος χρόνου η Wind να αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης αλλά ό,τι και αν πει κανείς σήμερα είναι πρόωρο. Αλλωστε πολλά εξαρτώνται όχι από τις επιλογές διοικήσεων και μετόχων αλλά από τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 

Το πιθανότερο είναι οι δυο πλευρές να ξαναβρεθούν σε λίγο καιρό γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν μια συνεργασία κοινής διαχείρισης των υποδομών τους, προκειμένου να ελέγξουν αποτελεσματικότερα το κόστος λειτουργίας τους. Μάλιστα δεν λείπουν οι φωνές (τόσο στην Vodafone όσο και στην Wind) που λένε πως μια τέτοια συνεργασία συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες να περάσει από τις Συμπληγάδες των ρυθμιστικών Αρχών χωρίς δυσκολίες.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home