Στον ευρω-πάγο το Meta AI

Στον ευρω-πάγο το Meta AI

Μετά από πιέσεις χρηστών και οργανώσεων η Meta υποχρεώνεται να αναστείλει -τουλάχιστον προσωρινά- το λανσάρισμα των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Meta ήθελε να λανσάρει τις υπηρεσίες της στα 27 κράτη μέλη συν τα υπόλοιπα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στα τέλη Ιουνίου. Είχε, μάλιστα, στείλει σχετική ειδοποίηση στους χρήστες της λέγοντας ότι θα χρησιμοποιεί δημόσιες αλληλεπιδράσεις τους στο Facebook και το Instagram για να εκπαιδεύει τα μοντέλα της. Αν κάποιος δεν ήθελε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του για αυτόν τον σκοπό, δεν είχε παρά να το δηλώσει. Φυσικά η διαδικασία δεν ήταν και τόσο απλή όσο θα ήθελε κανείς, καθώς έπρεπε να συμπληρώσει μία φόρμα και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν ένιωθε βολικά με την προοπτική της χρήσης των δεδομένων του για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, στη φόρμα υπήρχε ρητή αναφορά ότι η εταιρεία θα εξέταζε το αίτημα του χρήστη, αφήνοντας φυσικά το ενδεχόμενο να το απορρίψει. Για το θέμα είχαμε, φυσικά, γράψει και στο deasy.

Η Meta διευκρίνιζε βέβαια ότι δεν θα χρησιμοποιούσε μηνύματα ιδιωτικών συνομιλιών και ότι μόνο το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο σε ένα ευρύ κοινό θα χρησιμοποιείτο για λόγους εκπαίδευσης.

Αλλά αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικό.

Τα νέα για την απόφαση της Meta έγιναν γνωστά μέσω Ιρλανδίας (όπου εδρεύουν οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες της εταιρείας) την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, η Meta ενημέρωσε την τοπική αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ότι δεν θα προχωρήσει στη χρήση των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών για την εκπαίδευση των μοντέλων της. Βεβαίως η υπόθεση δεν έχει λάβει τέλος, καθώς η εταιρεία σίγουρα θα επανέλθει...

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home