Ως την επόμενη μέρα στην ψηφιοποίηση, το πέρασμα στην ψηφιακή διακίνηση των δεδομένων, χαρακτήρισε το νέο Gov.gr Wallet ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου στη νέα αυτή εποχή η διακίνηση στοιχείων δεν θα γίνεται μέσω αρχείων, αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή εφαρμογή. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο, θα μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας έγκριση μέσω της εφαρμογής για να λάβει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων τα δεδομένα που χρειάζεται. «Θα μας έρχεται ένα sms που θα ζητά την έγκρισή μας» ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στο 2023 το Υπουργείο θα λανσάρει την πρώτη εφαρμογή που θα σηματοδοτεί τη νέα λειτουργία του wallet.
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου παρέλαβε μια εξαιρετική προίκα από την προηγούμενη, συνεχίζοντας τα έργα που βρίσκονταν σε επίπεδο ωρίμανσης και δημοπράτησης, ενώ παράλληλα υλοποιούνται και καινούργια.
Ανάμεσα σε αυτά είναι ο προσωπικός αριθμός, μια «μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες» όπως σημείωσε, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο Π.Α. έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαριθμιτικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα επιλέγει ο πολίτης. «Σκοπός είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαδικασίας» κατέληξε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαστεργίου και στην υλοποίηση ενός chat bot για το gov.gr, το οποίο θα έρθει να βοηθήσει τον πολίτη στις αναζητήσεις του. Μάλιστα, όπως σημείωσε, πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το chat bot να λειτουργεί είτε με τη γραφή είτε με την εκφώνηση μιας ερώτησης.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνάντησης έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για το οποίο ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι επαναπροσανατολίστηκε σε πιο στοχευμένες ανάγκες για τη χώρα. Έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για τεχνολογίες παρατήρησης γης, οπότε το πρόγραμμα κατευθύνθηκε και σε υπηρεσίες ασφάλειας και ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, διατηρείται η δέσμευση συμμετοχής κατά 30% της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας (hardware & software).
Η κυβερνοασφάλεια της χώρας αποτέλεσε ένα ακόμα θέμα της σημερινής συνάντησης, με τον Υπουργό να ανακοινώνει τη δημιουργία ενός Ελληνικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας. Η κίνηση αυτή, όπως πρόσθεσε, εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, προκειμένου το κράτος αλλά και κρίσιμες υποδομές να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα. Σημείωσε ότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και απαιτείται περίπου 2.000 φορείς να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα, το ρόλο της οποίας θα παίξει ο νέος Οργανισμός.
Τέλος, αναφορά έγινε και στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, τομέα στον οποίο το Υπουργείο θα παίξει το ρόλο του «τεχνικού συμβούλου». «Η τεχνολογία δεν μπορεί να σβήσει φωτιές, μπορεί όμως να τις προλάβει» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου και «υπάρχουν ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα. Στα δάση σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες αναμεταδότες τηλεόρασης που μπορούν να εξοπλιστούν με θερμικές κάμερες, με liders για εντοπισμό πυρκαγιών και μάλιστα ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα». Πρόσθεσε ότι γίνεται κύκλος επαφών με τις εταιρείες ώστε να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι. Παράλληλα, υλοποιείται πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται στη θυρίδας τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο δήμος θα καθαρίζει τα οικόπεδα και θα επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.
Σχόλια