ΦΠΑ και τέλη έρχονται στο Airbnb

Deasy @ 19.09.2023
ΦΠΑ και τέλη έρχονται στο Airbnb

Μέτρα που εφόσον εφαρμοστούν όπως εξαγγέλθηκαν είναι πιθανό να περιορίσουν την όρεξη αρκετών ιδιοκτητών να διαθέτουν τα ακίνητά τους στο Airbnb και σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανακοίνωσε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Χ. Θεοχάρη, έρχεται η υπαγωγή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστή 13% και η καταβολή τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο πληρώνει σήμερα κάθε πελάτης ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενου δωματίου. Η υπαγωγή σε ΦΠΑ θα αφορά όσους νοικιάζουν τρία ή περισσότερα ακίνητα στο Airbnb. Δεδομένου ότι για κάθε ακίνητο προβλέπεται ανώτατο όριο 90 ημερών ανά έτος για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο ιδιοκτήτης τριών ακινήτων μπορεί να εισπράττει σήμερα μισθώματα για 270 ημέρες συνολικά.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ένα σημείο ισορροπίας, αντιλαμβανόμενη ότι αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν βρει μέσω του Airbnb ένα αξιοπρεπές (ή γενναίο, ανάλογα με το πού βρίσκεται το ακίνητο) εισόδημα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά υπάρχει σαφής έλλειψη διαθέσιμης στέγης για μακροχρόνια μίσθωση κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πράγμα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών όπως νοσοκομεία ή σχολεία.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Υόρκη αποφάσισε να κλείσει, ουσιαστικά, την πόρτα της στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εισάγοντας αυστηρούς περιορισμούς. Ο σημαντικότερος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να μισθώσει ένα δωμάτιο αλλά με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιεί ο ίδιος το ακίνητο. Όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ακίνητό τους για τη φιλοξενία τουριστών θα πρέπει να το δηλώσουν ως τουριστικό κατάλυμα. Σημειώνεται ότι η Νέα Υόρκη υποδέχεται κάθε χρόνο γύρω στους 66 εκατ. τουρίστες, ενώ σύμφωνα με το Inside Airbnb στην αμερικανική μητρόπολη υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα 40.000 καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Με την ευκαιρία, ας δούμε πώς χειρίζονται το Airbnb και αλλού:

Βιέννη, Αυστρία: Από τον Ιούλιο του 2024 η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου περιορίζεται στις 90 ημέρες ανά έτος στη Βιέννη. Περιοχές της πρωτεύουσας της Αυστρίας έχουν θέσει τον περιορισμό σε ισχύ ήδη από το 2018. Υπάρχουν 13.296 ακίνητα στο Airbnb.

Παρίσι, Γαλλία: Προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή του ακινήτου σε μητρώο που τηρεί ο Δήμος. Ο χρόνος μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 120 ημέρες ανά έτος αν πρόκειται για την κύρια κατοικία. Για δεύτερη κατοικία ή για ενοικίαση άνω των 120 ημερών ανά έτος προβλέπεται η υποχρεωτική καταχώριση του ακινήτου στο μητρώο των τουριστικών υποδομών. Στη γαλλική πρωτεύουσα υπάρχουν 61.706 καταλύματα διαθέσιμα στο Airbnb, το 31,4% από αυτά είναι μη αδειοδοτημένα.

Βερολίνο, Γερμανία: Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν άδεια για τη μίσθωση του ακινήτου τους. Ο συνολικός χρόνος μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες. Υπάρχουν 12.472 ακίνητα στο Airbnb, το 53,2% των οποίων λειτουργεί χωρίς άδεια.

Μόναχο, Γερμανία: Επιτρέπεται η μίσθωση χωρίς άδεια για έως και 8 εβδομάδες το έτος. Για μεγαλύτερο διάστημα απαιτείται η λήψη άδειας από τον Δήμο της πόλης. Υπάρχουν 5.677 καταλύματα στο Airbnb.

Άμστερνταμ, Ολλανδία: Επιτρέπεται η μίσθωση για 30 ημέρες τον χρόνο συνολικά. Για μεγαλύτερο διάστημα απαιτείται η λήψη σχετικής άδειας. Υπάρχουν 8.386 ακίνητα στην πλατφόρμα, σχεδόν στο σύνολό τους αδειοδοτημένα.

Λισαβόνα, Πορτογαλία: Η Πορτογαλία έχει σταματήσει την έκδοση αδειών για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα αστικά κέντρα και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Προβλέπεται φοροαπαλλαγή για ιδιοκτήτες ακινήτων που τα είχαν στο Airbnb και επιθυμούν να τα επιστρέψουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. Η Λισαβόνα έχει 21.337 καταχωρίσεις στο Airbnb

Βαρκελώνη, Ισπανία: Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτων για διάστημα μικρότερο των 30 ημερών και προβλέπεται η υποχρέωση έκδοσης ειδικής άδειας. Η πόλη έχει 17.230 ακίνητα στο Airbnb, το 48,6% των οποίων υπολογίζεται ότι λειτουργεί χωρίς άδεια από τις τοπικές αρχές.

Λονδίνο, Βρετανία: Έχει θεσπιστεί όριο 90 ημερών συνολικών μισθώσεων ανά ακίνητο ανά έτος. Υπάρχουν 81.792 ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα διαθέσιμα στο Airbnb.

AIRBNB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home