Η AirBnB μπορεί να ενημερώνει τις φορολογικές αρχές για τις μισθώσεις και να παρακρατεί το φόρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Η AirBnB μπορεί να ενημερώνει τις φορολογικές αρχές για τις μισθώσεις και να παρακρατεί το φόρο

Σε μια γνωμοδότηση που έρχεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για την AirBnB και άλλες πλατφόρμες φιλοξενίας στο ευρωπαϊκό έδαφος προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποκλείει την απαίτηση συλλογής πληροφοριών ή παρακράτησης φόρου στο πλαίσιο ενός εθνικού φορολογικού καθεστώτος» από τις πλατφόρμες φιλοξενίας, αναφέρει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανοίγοντας το δρόμο στα κράτη να ζητούν από την AirBnB και άλλες εταιρείες αντίστοιχης δραστηριότητας να παρακρατά το φόρο και να τον αποδίδει στις φορολογικές αρχές.

Η γνωμοδότηση ήρθε ύστερα από αίτημα ιταλικού δικαστηρίου το οποίο το 2017 κλήθηκε να αναλάβει την υπόθεση αμφισβήτησης από πλευράς της AirBnB ιταλικού νόμου, ο οποίος απαιτεί από την Airbnb και άλλα site βραχυπρόθεσμης ενοικίασης να διαβιβάζουν πληροφορίες από τις συμβάσεις ενοικίασης στις φορολογικές αρχές και να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τα ενοίκια και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές. Η AirBnB θεώρησε ότι αυτός ο νόμος ήταν αντίθετος στην αρχή της ΕΕ για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο σύνολο των 27 κρατών-μελών.

Η σημερινή κατάληξη δικαιώνει τις ιταλικές αρχές που μπορούν πλέον να απαιτούν από την AirBnB την απόδοση του φόρου από τα μισθώματα. Μια πρακτική που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαιρετίστηκε από την Ένωση Ξενοδόχων της Ιταλίας, η οποία κατηγόρησε την Airbnb για μη απόδοση φόρου που αντιστοιχούσαν σε έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια έξι ετών.

AIRBNB,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home