Στη φυλακή η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos

Deasy @ 18.05.2023
Στη φυλακή η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos

Της φυλακής τα σίδερα περιμένουν την Ελίζαμπεθ Χολμσ, πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί των επενδυτικών εταιρειών και των γυαλιστερών εξωφύλλων. Αν το όνομά της δεν σου λέει πολλά, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε, είναι η επιχειρηματίας που είχε ιδρύσει την Theranos. Ποια είναι αυτή πάλι, θα ρωτήσεις. Θυμάσαι μια εταιρεία πριν από καμία εικοσαριά χρόνια που έλεγε πως με λίγες σταγόνες από το αίμα σου θα μπορούσε να διαγνώσει ασθένειες; Ε ναι, αυτή ήταν. Τότε, η Holmes ήταν μόλις 19 χρονών και είχε παρατήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να αφοσιωθεί στο εγχείρημά της.

Η προσπάθεια δεν βγήκε και δεν ήταν η πρώτη φορά (ούτε και η τελευταία) που μία εταιρεία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της. Ωστόσο η έρευνα που ξεκίνησε από την Wall Street Journal έδειξε ότι η Theranos έταζε -για να το πούμε σε απλά ελληνικά- τον ουρανό με τα άστρα και πουλούσε -επίσης σε απλά ελληνικά- φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τη σκυτάλη από την εφημερίδα πήραν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, η Χολμς βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και κρίθηκε ένοχη. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 ετών και αποζημίωση 452 εκατ. δολαρίων, καθώς σε αυτά τα θέματα οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται.

Η Χολμς επιστράτευσε κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο για να αποφύγει τη φυλάκιση, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε τα δύο της παιδιά, από τα οποία το ένα μόλις πριν από λίγο γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια ενώ το άλλο είναι λίγων μηνών. Το δεξί χέρι της Χολμς, ο Ράμες Μπαλγουάνι, ο οποίος επίσης είχε καθίσει στο εδώλιο για τις λαθροχειρίες στην Theranos βρίσκεται ήδη πίσω από τα σίδερα της φυλακής και μετράει τις ημέρες της κάθειρξης των 13 ετών στην οποία καταδικάστηκε.

Η άσχημη τροπή που πήρε η υπόθεση για την Χολμς και τον Μπαλγουάνι αποτελεί χρήσιμο -και δωρεάν- μάθημα για άλλα φιλόδοξα στελέχη στην Σίλικον Βάλεϊ που καταλαβαίνουν τώρα πως το ρητό "fake it till you make it" (σε ελεύθερη μετάφραση, "υποκρίσου ότι πέτυχες μέχρι να το πετύχεις") μπορεί να σε οδηγήσει στο κελί μιας φυλακής.

THERANOS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home