Σε 11 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos

Σε 11 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς της Theranos

Την ποινή 135 μηνών φυλάκισης και άλλων 18 μηνών εποπτευόμενης αποφυλάκισης αποφάσισε το αμερικανικό δικαστήριο στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση της Ελίζαμπεθ Χολμς, της γυναίκας που στα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας υποσχόταν μέσω της Theranos αποτελέσματα 240 εξετάσεων αίματος με μια μόλις σταγόνα.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς κρίθηκε ένοχη για την εξαπάτηση 10 θυμάτων και την υπεξαίρεση 121 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές της Theranos, κατηγορίες για τις οποίες δεν ανέλαβε την ευθύνη κατά τη διάρκειας της δίκης. Στόχος της υπερασπιστικής γραμμής ήταν να δείξει ότι η Ελίζαμπεθ Χολμς δεν γνώριζε ότι έδινε ψευδείς πληροφορίες σε επενδυτές και ασθενείς, όμως η ηλεκτρονική αλληλογραφία της με τον Σάνι Μπαλουάνι, πρώην επικεφαλής της Theranos και πρώην σύντροφος της Χολμς έδειξε το ακριβώς αντίθετο.

Τώρα πλέον η Ελίζαμπεθ Χολμς πρέπει να παρουσιαστεί στη φυλακή στις 27 Απριλίου 2023, καθώς είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

 

Το ιστορικό της Theranos

H Theranos αποτελούσε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ίδρυσε τo 2003 η τότε 19χρονη Ελίζαμπεθ Χολμς. Η Theranos συγκέντρωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, με την εταιρεία να αποτιμάται έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμα της το 2013-2014. Η Theranos υποσχόταν ότι είχε επινοήσει εξετάσεις αίματος που απαιτούσαν πολύ μικρές ποσότητες αίματος και που μπορούσαν να εκτελεστούν γρήγορα και με ακρίβεια, όλες χρησιμοποιώντας συσκευές της εταιρείας. Ισχυρισμοί, που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 2015, όταν δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τη συμβολή δύο Ελλήνων επιστημόνων, του Γιάννη Ιωαννίδη και του Ελευθέριου Διαμαντή, αμφισβήτησε τις υποσχέσεις της Theranos. Μέχρι το 2016 είχε αποδειχθεί η απάτη που είχε στήσει η Theranos και το 2018 ότι είχε απομείνει πλέον από την εταιρεία διαλύθηκε.

Εκτιμάται ότι στην ακμή της Theranos η προσωπική περιουσία της Ελίζαμπεθ Χολμς άγγιζε τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

THERANOS,ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΟΛΜΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home