Ταμείο Φαιστός: η υπεραξία που προσφέρει στις επιχειρήσεις

Ταμείο Φαιστός: η υπεραξία που προσφέρει στις επιχειρήσεις
H διοικητική ομάδα του Ταμείου Φαιστός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο συμπλήρωσε έξι μήνες λειτουργίας. Δέσμευση φάσματος, υποστήριξη σε έρευνα και ανάπτυξη, επαφή με πανεπιστήμια, ανεύρεση πρώτου πελάτη για τη λειτουργία πιλοτικής δοκιμής αποτελούν -εκτός βέβαια των κεφαλαίων που επενδύει- την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στις επιχειρήσεις το Ταμείο, στη σύσταση του οποίου συμμετέχουν ως μεριδιούχοι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ως leading anchor investor), ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom, το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Ήδη το Ταμείο Φαιστός στους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει επενδύσει στη Matternet και την OQ Technology. H πρώτη παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones σε αστικό περιβάλλον και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Μάλιστα, αποτελεί τη μοναδική -για την ώρα- εταιρεία που έχει πάρει άδεια από την FAA για την πτήση drones σε αστικό περιβάλλον. Η δεύτερη (OQ Technology) χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε υποδομές ΙοΤ. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures και το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco.

Τόσο η Matternet όσο και η OQ Technology δεν είχαν ελληνική παρουσία, όμως με την επένδυση του Ταμείου Φαιστός προχώρησαν στη σύσταση ομάδων που θα λειτουργούν από τη χώρα μας. Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab, ενώ η ομάδα της QQ Technology φιλοξενείται στο Corallia και ήδη βρίσκεται στην αναζήτηση 15 εξειδικευμένων μηχανικών προκειμένου να την ενισχύσει.

Αυτή η ένεση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το εξωτερικό αποτελεί ένας από τους βασικούς στόχους του Ταμείου Φαιστός, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου Αντώνης Τζωρτζακάκης, σε συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η υποχρέωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και στην χώρα μας δεν αποτελεί τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις στις οποίες προτίθεται να επενδύσει το Ταμείο. Αντιθέτως, «η παρουσία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα» προσφέρει προστιθέμενη αξία σε αυτές λόγω της πολυεπίπεδης υποστήριξης, που αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό του Φαιστός.

Ενδεικτικά, το «Φαιστός» έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο συμμετέχουν το ΠανεπιστήμιοΠατρών, η μονάδα Corallia& το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η VantageTowersGreece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η NokiaHellas,η Cosmote, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.  

Ως προς τα επόμενα βήματα, το Ταμείο Φαιστός είναι σε συζητήσεις για επένδυση σε πέντε ακόμη ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους της κυβερνοασφάλειας, του ΙοΤ, του λιανεμπορίου και της κατασκευής chip.

ΤΑΜΕΙΟ ΦΑΙΣΤΟΣ,5G VENTURES,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home