Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ψηφιακούς κολοσσούς στην Ε.Ε.

Deasy @ 06.07.2022
Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ψηφιακούς κολοσσούς στην Ε.Ε.

Περισσότερο έλεγχο στις μεγάλες δυνάμεις του διαδικτύου επιδιώκει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τρίτη έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία τους νέους νόμους για τις ψηφιακές αγορές και υπηρεσίες.

Πρόκειται για δύο νομοθετήματα που θέτουν με σαφήνεια τις υποχρεώσεις των παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών και αν αναρωτιέσαι ποιοι στο καλό είναι αυτοί, ο όρος περιγράφει τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ουσιαστικά επιχειρείται να μπουν κανόνες και να αντιμετωπιστεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων περιλαμβάνοντας τη διάδοση παράνομου περιεχόμεένου στο διαδίκτυο, την προστασία των καταναλωτών και την αύξηση της διαφάνειας των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το τελευταίο επιχειρεί να υποχρεώσει τις εταιρείες που λειτουργούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν σαφείς πληροφορίες για τους αλγορίθμους πρότασης περιεχομένου.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός νέου πλαισίου ώστε οι μικροί των ψηφιακών αγορών να έχουν μια ευκαιρία να μεγαλώσουν. Συγκεκριμένα οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα τρίτων συστημάτων με τις δικές τους υπηρεσίες ώστε να μην "κλειδώνονται" οι χρήστες σε μια φούχτα συστημάτων επικοινωνίας.

Όλα αυτά τα τόσο ωραία και φιλόδοξα δεν θα τεθούν αύριο σε ισχύ. Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά πολύ πιο σύντομα, περίπου σε τέσσερις μήνες από σήμερα, η πολύ μεγάλες εταιρείες του ψηφιακού μας κόσμου θα πρέπει να αρχίσουν να τηρούν τις ρυθμίσεις. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα πάρει μπρος στις αρχές του 2023, σαφώς πιο γρήγορα δηλαδή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home