O Ίλον Μασκ, η θέση στο ΔΣ του Twitter και η ελευθερία του λόγου

O Ίλον Μασκ, η θέση στο ΔΣ του Twitter και η ελευθερία του λόγου

O Ίλον Μασκ δεν έμεινε μόνο στην αγορά μετοχών στο Twitter, αλλά από εδώ και πέρα θα κατέχει και θέση στο Διοικητικό συμβούλιο.  Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα από αυτή τη θέση θα συμβάλλει στην ανανέωση της πλατφόρμας με ακόμη περισσότερες παροχές προς τους χρήστες.

«Προσβλέπω στη συνεργασία με τον Παράγκ (Παράγκ Αγκραουάλ, ο CEO του Twitter) και το διοικητικό συμβούλιο του Twitter για να κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις στην πλατφόρμα κατά τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες για το τι θα δούμε στο προσεχές διάστημα.

Όσον αφορά τον ρόλο του στην εταιρεία, αναμένεται να έχει λόγο κυρίως στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων όπως πχ η τελευταία προσθήκη του πλήκτρου επεξεργασίας, ώστε να μπορούν οι χρήστες να επεξεργάζονται τα tweet τους. Δεν θα έχει βέβαια ανάμειξη σε ενέργειες όπως απαγορεύσεις περιεχομένου την αποκατάσταση προφίλ των χρηστών κτλ, κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Πάντως, αρκετά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου συνδέουν την άφιξη του Ίλον Μασκ στο Twitter (ως μεγαλομέτοχος και με θέση στο ΔΣ) με μια πιθανή αλλαγή στους κανόνες για το περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα. Υπέρμαχος της "ελευθερίας του λόγου", όπως φανέρωσε η πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε ο ίδιος μέσα από το λογαριασμό του, θεωρούν ότι η άφιξη του στα δρώμενα της πλατφόρμας θα σημάνει άρση της "λογοκρισίας" στην πλατφόρμα και χαλάρωση των κανόνων που θα πρέπει να τηρούν οι αναρτήσεις των χρηστών. Ακόμα και σε επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ προσβλέπουν κάποιοι. Ωστόσο, από την πλευρά της εταιρείας επαναλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής, που διέπει την πλατφόρμα. Άλλωστε, για πολλές από τις αλλαγές σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου των tweets και των αναρτήσεων συνολικά στα social media οι πλατφόρμες έχουν συμμορφωθεί με βάση τις οδηγίες ρυθμιστικών Αρχών και επίσημων κρατικών οργάνων.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι η "ελευθερία του λόγου" που ευαγγελίζεται ο Μασκ είναι προβληματική, όπως η ίδια η δραστηριότητα του λογαριασμού του έχει δείξει στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας παλαιότερης ανάρτησής του, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόταν έτοιμος να βγάλει την Tesla από το Χρηματιστήριο, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών, που του δημιούργησε προβλήματα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ σε μια άλλη περίπτωση με τη διάσωση ενός παιδιού στην Ταϋλάνδη ανέφερε λανθασμένα ότι ο διασώστης ήταν παιδόφυλος.

 

Η παράλειψη του Μασκ και το ενδεχόμενο πρόστιμο

Παράλληλα με τις παραπάνω ανησυχίες περί "ελευθερίας του λόγου", ο ίδιος ο Ίλον Μασκ ίσως αντιμετωπίσει μπελάδες για τη συμμετοχή του στο Twitter, καθώς καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη συμμετοχή του στο Twitter. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Ίλον Μασκ ξεπέρασε το χρονικό περιθώριο των 10 ημερών που ορίζεται για τους επενδυτές που προχωρούν στην απόκτηση μεγάλων πακέτων μετοχών να γνωστοποιούν την κίνησή τους, καταθέτοντας τη σχετική έκθεση 14 ημέρες μετά την εξαγορά των μετοχών.

Όπως πολλοί αναφέρουν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή κεφαλαιαγοράς να χρησιμοποιήσει εναντίον του αυτή την παράλειψη, επιβάλλοντας του πρόστιμο ή κάποιου άλλου είδους «ποινή». «Μια καθυστερημένη αναφορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστική ποινή για κάθε παράβαση έως και 207.183 $» ανέφερε χαρακτηριστικά η Urska Velikonja , καθηγητής Νομικής στο Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown.

Προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν και από το καθεστώς της συμμετοχής του, που ανέφερε η αρχική έκθεση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τότε, ο σχετικός φάκελος έκανε λόγο για καθεστώς παθητικού ρόλου, το οποίο άλλαξε μία ημέρα αργότερα, σε ενεργητικό, με τον Ίλον Μασκ να αναλαμβάνει θέση στο ΔΣ της εταιρείας. 

TWITTER,ELON MUSK,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home