Εντυπωσιακή η πρώτη λήψη από το τηλεσκόπιο James Webb

Εντυπωσιακή η πρώτη λήψη από το τηλεσκόπιο James Webb

Το τηλεσκόπιο James Webb δεν είναι σε πλήρη λειτουργική φάση όμως η πρώτη του φωτογραφία, η οποία έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα, φαίνεται πως εντυπωσίασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους στην NASA.

Σε σχέση με ό,τι ίσως θα ενδιέφερε τους αστρονόμους, η πρώτη λήψη που πραγματοποίησε το τηλεσκόπιο έχει ένα -ας το πούμε- βαρετό στοιχείο, καθώς δεν αποκαλύπτει τίποτα που να μην γνωρίζαμε για το Σύμπαν. Είναι “απλώς” ένα αστέρι στη μέση ενός πλάνου, για την ακρίβεια ο αστέρας ονομάζεται HD84406 και σε σχέση με αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία, το φως του είναι 16 φορές πιο αμυδρό. Ομως τα κάτι σαν τελίτσες που “τράβηξε” ο φακός του James Webb είναι… γαλαξίες που για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε με αυτό τον τρόπο σε μία μόνο λήψη.

Φαντάσου τι μπορεί να κάνει το νέο μας διαστημοτηλεσκόπιο όταν μπει σε πλήρη λειτουργία. Φυσικά η λήψη των εικόνων στη Γη ανακούφισε όλους όσοι μετέχουν στο εγχείρημα του James Webb αφού ως εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν αν το τηλεσκόπιο λειτουργεί και ποιες είναι οι πραγματικές του δυνατότητες. Αλλο πράγμα η θεωρία, άλλο η πράξη…

“Η απόδοση του τηλεσκοπίου είναι όσο καλή περιμέναμε στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ίσως να ξεπερνά και αυτή μας την πρόβλεψη”, είπε εκπρόσωπος της NASA και για να το λέει o Lee Feinberg που είναι υπεύθυνος για τα “μάτια” του τηλεσκοπίου κάτι περισσότερο θα ξέρει.

NASA,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home