Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb


Με απόλυτη επιτυχία εκτοξεύθηκε από τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στη Νότια Αμερική ο πύραυλος της Ariane Space που μεταφέρει βαθιά στο Διάστημα τον διάδοχο του τηλεσκοπίου Hubble, το James Webb.

Το Hubble είναι ίσως η διαστημική συσκευή που αγαπήθηκε περισσότερο από τον κόσμο, καθώς στα 32 χρόνια της λειτουργίας του μας προσέφερε μοναδικά στιγμιότυπα από πολλές γωνίες του Διαστήματος και «κοίταξε» στο παρελθόν έως και 13,4 δισ. χρόνια αλλά όχι με την ευκρίνεια που υπόσχεται να κοιτάξει το James Webb, το οποίο θα μας δείξει πώς ήταν κάποια άστρα 13,7 δισ. χρόνια πριν.

Μια μεγάλη διαφορά του Hubble από το James Webb είναι πως το πρώτο αναγνώριζε το ορατό φάσμα και ένα μικρό μέρος από το υπεριώδες και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος (δηλαδή «βλέπει» λίγο από πέρα από κάθε μεριά του ορατού φάσματος). To James Webb είναι εξοπλισμένο με υπεριώδεις αισθητήρες που θα μας δώσει μια πιο καθαρή και πιο λεπτομερή εικόνα του Σύμπαντος.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο τηλεσκοπίων είναι ότι το Hubble βρίσκεται πολύ κοντά μας, στα 530 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Αυτή η απόσταση αποδείχθηκε σωτήρια όταν χρειάστηκε να το προσεγγίσουν αστροναύτες για να διορθώσουν κάποια προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί στη λειτουργία του. Αντίθετα, το James Webb θα πάει πολύ πιο μακριά, σε μια απόσταση 1,6 εκατ. χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Από εκεί το Webb θα βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κινούμενο παράλληλα με τον πλανήτη μας και βλέποντας πάντοτε τη νυχτερινή πλευρά της Γης. Από εκεί θα μπορεί να βλέπει πιο καθαρά αλλά σε περίπτωση βλάβης η αποστολή αστροναυτών θα είναι, μάλλον, αδύνατη.

Ισως το πιο σημαντικό να είναι η πατρότητα της προσπάθειας. Το Hubble ήταν ουσιαστικά μία αμερικανική πρωτοβουλία. Το James Webb είναι αποτέελσμα της συνεργασίας μεταξύ της NASA, της ESA (της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος) και του Οργανισμού Διαστήματος του Καναδά.

Όσο για τα ονόματα, το Hubble πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Edwin Hubble που πριν από έναν αιώνα απέδειξε πως υπάρχουν αναρίθμητοι άλλοι γαλαξίες και πως το Σύμπαν διαρκώς επεκτείνεται. O James Webb ήταν ο διοικητής της NASA από το 1961 έως το 1968 και ήταν επικεφαλής των προγραμμάτων Mercury και Gemini, καθώς και των πρώτων σταδίων του προγράμματος Apollo που μας πήγε (και μας γύρισε) στη Σελήνη.

NASA,ESA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home