Η Ε.Ε. σου κάνει φθηνότερο το Internet

Η Ε.Ε. σου κάνει φθηνότερο το Internet

Η ομόφωνη συμφωνία των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ έχει δυνητικά ένα μεγάλο όφελος για τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος των συνδρομών.

Οι νέοι κανόνες για τον ΦΠΑ προσφέρουν πολλά περιθώρια ευελιξίας στα κράτη-μέλη, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν μειωμένο ΦΠΑ (με συντελεστή ακόμα και κάτω του 5%) για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών. Για ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αγαθών και υπηρεσιών, μία χώρα μπορεί να ορίσει πλήρη απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ.

Η έμφαση δίνεται σε αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με την ψηφιακή οικονομία. Βεβαίως εντάσσονται και είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα, ενώ δίνεται σε κάθε κράτος μέλος η δυνατότητα να εφαρμόσει μηδενικό συντελεστή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ανάμεσα, λοιπόν, στις υπηρεσίες όπου ο ΦΠΑ μπορεί να πέσει κάτω από 5% ή και να μηδενιστεί περιλαμβάνονται τόσο οι υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο όσο και οι υπηρεσίες livestreaming. Θεωρητικά, δηλαδή, μπορεί κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον -το νέο καθεστώς για τον ΦΠΑ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2025- να αποκτά μια συνδρομή μέσω σταθερού ή κινητού δικτύου και να μην πληρώνει τον ΦΠΑ που σήμερα στην χώρα μας είναι στο βαρύ 24%. Βεβαίως οι τιμές θα γίνονταν πολύ ελκυστικές και το ίδιο ελκυστικές θα μπορούσαν να γίνουν και οι συνδρομές για τις υπηρεσίες live streaming (δηλαδή για τη σε πραγματικό χρόνο μετάδοση αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων, αλλά όχι για την προβολή ταινιών ή σειρών). Ωραία θα είναι, αν γίνει...

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home