Η Ευρώπη χρειάζεται τσιπάκια, η Κομισιόν το σκέφτεται

Η Ευρώπη χρειάζεται τσιπάκια, η Κομισιόν το σκέφτεται

Το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις κρατικές ενισχύσεις εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία έστω και περιορισμένη αυτονομία στην παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπάκια έχει γίνει αισθητή στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους ψάχνουν για παιχνιδοκονσόλες ή smartphones και διαπιστώνουν πως η διαθεσιμότητα σε συσκευές δεν είναι αυτή που θα περίμεναν. Το πρόβλημα εκτείνεται και σε άλλους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία όπου ανυπόμονοι ιδιοκτήτες μαθαίνουν πως το πολυπόθητο τετράτροχο που έχουν παραγγείλει θα χρειαστεί 6, 8 ή και περισσότερους μήνες για να φτάσει στα χέρια τους.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε την Πέμπτη πως η Κομισιόν μπορεί να επιτρέψει τη δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ημιαγωγών, αλλά δεν θα επιτρέψει μια άνευ όρων παροχή κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Πίσω από τη δήλωση της επιτρόπου βρίσκεται άλλη μια παρασκηνιακή μάχη μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. Η Γαλλία ήθελε μια άνευ όρων απόσυρση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, όμως μικρότερες χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία φοβήθηκαν πως κάτι θα στερούσε από τις ίδες τα όποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έχουν. Η Ιρλανδία είναι γνωστό πως με τη χαμηλή φορολογία έχει προσελκύσει μεγάλες εταιρείες, ανάμεσά τους και την Intel, ενώ η Ολλανδία είναι η έδρα της ASML, εταιρείας που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό αλλά είναι εκείνη που φτιάχνει τον εξοπλισμό για την κατασκευή των τσιπ.

Η πιθανή χαλάρωση των περιορισμών θα επιτρέψει την ταχύτερη ανέγερση μονάδων παραγωγής επεξεργαστών και άλλων τσιπ, ενώ οι ΗΠΑ έχου ανακοινώσει δικά τους σχέδια για τη χρηματοδότηση νέων μονάδων. Ολα αυτά, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης από τους μεγάλους κατασκευαστές της Ασίας.

CHIP,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home