Από τη Wind το 1ο ιδιωτικό 5G δίκτυο για εφαρμογές ρομποτικής

Από τη Wind το 1ο ιδιωτικό 5G δίκτυο για εφαρμογές ρομποτικής

Στην εφαρμογή του πρώτου ιδιωτικού 5G δικτύου (5G Stand Alone -5GSA) στην Ελλάδα για εφαρμογές ρομποτικής προχώρησε η Wind, σε συνεργασία με τη Myrmex.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση το 5GSA αποτελεί την τελευταία λέξη στην αρχιτεκτονική δικτύων και είναι απαραίτητη για την παροχή του υψηλού εύρους ζώνης, της χαμηλής απόκρισης (latency) και της υψηλής αξιοπιστίας. Στοιχεία που εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία σε τομείς της Βιομηχανίας 4.0, τομείς που τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το επόμενο διάστημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργασίας τα δίκτυα 5GSA δημιουργούν τις δικτυακές υποδομές ώστε να γίνει η μετάβαση από την  προηγμένη εφαρμογή ρομποτικής που εφαρμόζεται σήμερα με το υπάρχον δίκτυο κινητής,  στην συνεργατική ρομποτική που ονομάζεται Cobots ή αλλιώς Collaborate robots . Τα Cobots  έχουν την δυνατότητα να εκτελούν με ακρίβεια και ταχύτητα απλές αλλά και σύνθετες εργασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και των logistics. Το 5GSA είναι η πλέον κατάλληλη τεχνολογία για τέτοιες εφαρμογές που μπορούν να έχουν ευρεία ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι τέτοια δίκτυα έχουν αναπτυχθεί μόνο σε πολύ προηγμένες χώρες όπως ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Γερμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα μόνο το 37% των παρόχων κινητής τηλεφωνίας έχουν δηλώσει ότι θα αναπτύξουν 5GSA υπηρεσίες εντός των επόμενων 2 ετών.

Η Myrmex με την οποία έγινε η πρώτη συνεργασία είναι εταιρεία με ελληνικές ρίζες, έδρα στη Silicon Valley και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Αθήνα, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα βιομηχανικών αυτοματισμών και ρομποτικής.

5G,WIND,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home