Πόλεμος Google – Αυστραλίας

Πόλεμος Google – Αυστραλίας

Η απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να νομοθετήσει την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων από την Google και το Facebook στους εκδότες προκαλεί την έντονη αντίδραση της Google που απειλεί να σταματήσει τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησης στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον σήκωσε το γάντι και τόνισε πως η κυβέρνηση και οι νομοθέτες δεν θα υποκύψουν σε απειλές. Ο νόμος που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης προβλέπει ότι οι εκδότες (δηλαδή οι παραγωγοί των ειδήσεων) της Αυστραλίας θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία με την Google και τo Facebook  για το ποσό των δικαιωμάτων που θα λαμβάνουν από τις δύο εταιρείες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός μηχανισμού διαμεσολάβησης. Η διευθύντρια της Google Αυστραλίας Μελ Σίλβα δήλωσε σήμερα σε ακρόαση της Γερουσίας πως ο νόμος δεν θα λειτουργήσει και πως εφόσον επικυρωθεί από τα νομοθετικά Σώματα της χώρας η εταιρεία δεν έχει άλλη λύση από το να «σταματήσει τη διαθεσιμότητα του Google Search στην Αυστραλία». Βαριά κουβέντα…

Οι γερουσιαστές αντέδρασαν κατηγορώντας την Google για εκφοβισμό και εκβιασμό και ο πρωθυπουργός της χώρας ανέβασε τους τόνους. «Θα είμαι ξεκάθαρος: Η Αυστραλία ορίζει τους κανόνες για τα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στην Αυστραλία. Αυτό γίνεται στο Κοινοβούλιό μας» διευκρίνισε.  Η Αυστραλία δεν είναι κάποια τεράστια αγορά για τα δεδομένα της Google και η απειλή της έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Προφανώς υπάρχει ο φόβος πως αν δεν αντιδράσει θα ανοίξει η όρεξη και άλλων χωρών (σίγουρα στην Ευρώπη) για ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,GOOGLE,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home