Κινεζικό πείραμα για την κοινωνία χωρίς μετρητά

Κινεζικό πείραμα για την κοινωνία χωρίς μετρητά

Το Σενζέν είναι γνωστό ως μία από τις μεγάλες βάσεις των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας αλλά αν τα πράγματα πάνε καλά θα γίνει γνωστό και ως η περιοχή από την οποία η Κίνα έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό της για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Πριν από λίγες ημέρες η τοπική κυβέρνηση πραγματοποίησε μια λοταρία μέσω της οποία διανεμήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 τυχερούς πολίτες από το σύνολο των 2 εκατ. που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Βεβαίως κανείς δεν έγινε πλούσιος, αφού στον καθένα (αν κάνεις τη διαίρεση) αντιστοιχούν 25 ευρώ πάνω κάτω.

Οι νικητές της λοταρίας θα πρέπει να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους μέσω της οποίας θα μπορούν να ξοδέψουν αυτά τα 25 ευρώ σε οποιοδήποτε από τα 3.000 καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται στο συγκεκριμένο πείραμα η τοπική κυβέρνηση.

Το Πεκίνο ξεκαθαρίζει πως το ψηφιακό νόμισμα που διανεμήθηκε στη λοταρία και του οποίου η χρήση μάλλον θα επεκταθεί παντού δεν θα λειτουργεί όπως το bitcoin  ή τα άλλα κρυπτονομίσματα. Ουσιαστικά πρόκειται για το ψηφιακό αντίστοιχο του κινεζικού νομίσματος, του γουαν, το οποίο για κάποιο διάστημα θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί σε φυσική μορφή.

Το Σενζέν δεν είναι η πρώτη πόλη που δοκιμάζει τις δυνατότητες του ψηφιακού γουαν αλλά είναι η πόλη στην οποία η δοκιμή γίνεται σε μια σχετικώς ευρεία κλίμακα. Το ψηφιακό γουάν προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών μορφών του νομίσματος που σίγουρα θα ενδιαφέρουν την κινεζική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να γνωρίζει με ακρίβεια ποιος ξοδεύει τι, πού, με ποια συχνότητα και ποιες είναι οι καταναλωτικές του προτιμήσεις. Σίγουρα γνωρίζει ήδη πολλά από αυτά αλλά το ψηφιακό γουάν μάλλον διευκολύνει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψιν άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας στην Κίνα όπως η αναγνώριση προσώπου σε δημόσιους χώρους για παράδειγμα.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ,ΚΙΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home