Έφεση στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου υπέρ της Apple ασκεί η Επιτροπή

Έφεση στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου υπέρ της Apple ασκεί η Επιτροπή

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσει έφεση στην προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ακυρώσει το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ, το οποίο είχε υποχρεωθεί να καταβάλει η Apple στο ιρλανδικό κράτος.

Η υπόθεση πάει έξι χρόνια πίσω όταν το 2014 η Επιτροπή άνοιξε έρευνα για το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που απολάμβανε η Apple από την Ιρλανδία. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, η Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλλει το τεράστιο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία, το οποίο θα έπρεπε να καταβληθεί στην Ιρλανδία, καλώντας μάλιστα τη χώρα να προχωρήσει στην ανάκτηση της «παράνομης βοήθειάς της». Τόσο η Apple όσο και η Ιρλανδία είχαν ταχθεί τότε εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης, με την πρώτη να προχωράει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και εξέτασε σε πρώτο βαθμό την απόφαση και κατέληξε τον προηγούμενο Ιούλιο ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. και για λήψη κρατικών ενισχύσεων, ακυρώνοντας το πρόστιμο.

Τότε, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η αρμόδια επίτροπος για τον ανταγωνισμό, δήλωσε πως θα μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου και θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες. Σήμερα, δύο μήνες μετά η κ. Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προσφύγει στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στη δήλωσή της που δημοσιεύεται ολόκληρη στο site της Επιτροπής, η κ. Βεστάγκερ σημειώνει ότι η ανάγκη όλες οι εταιρείες, μεγάλες και μικρές, να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. «Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε επανειλημμένα την αρχή ότι, ενώ τα κράτη μέλη έχουν αρμοδιότητα στον καθορισμό της φορολογικής νομοθεσίας τους, πρέπει να το πράξουν σε σχέση με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Εάν τα κράτη μέλη παρέχουν σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες φορολογικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν οι αντίπαλοί τους, αυτό βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», αναφέρει στη δήλωσή της η Επίτροπος.

Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου θέτει, σύμφωνα με την Επιτροπή, «σημαντικά νομικά ζητήματα, που έχουν σημασία κατά την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων σε υποθέσεις φορολογικού προγραμματισμού. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης με σεβασμό ότι στην απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε ορισμένα νομικά σφάλματα. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή παραπέμπει το ζήτημα στο ανώτερο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κ. Βεστάγκερ δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home