«Φτιάξαμε το Facebook να είναι εθιστικό σαν τα τσιγάρα»

Deasy @ 25.09.2020
«Φτιάξαμε το Facebook να είναι εθιστικό σαν τα τσιγάρα»

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Τιμ Κένταλ πρώην εμπορικός διευθυντής του Facebook, που σε δηλώσεις του σε επιτροπή του Κογκρέσου είπε πως η εταιρεία βασίστηκε στα εγχειρίδια των καπνοβιομηχανιών για να φτιάξει ένα προϊόν που από την πρώτη στιγμή θα προκαλούσε εθισμό.

Ναι, το Facebook σχεδιάστηκε με τρόπο που θα σου προκαλεί μια εξάρτηση όμοια με εκείνη που προκαλούν τα τσιγάρα στους καπνιστές. Ο Κένταλ πήγε και ένα ακόμα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως στη χειρότερη περίπτωση «φοβάμαι πως ωθούμαστε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Βαριά κουβέντα ξεστόμισε ο Τιμ Κένταλ. «Στην αρχή οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούσαν να κάνουν τη νικοτίνη περισσότερο αποτελεσματική, όμως αυτό δεν έφτανε για να μεγαλώσουν όσο γρήγορα επιθυμούσαν. Έτσι, άρχισαν να προσθέτουν ζάχαρη και μέντα στα τσιγάρα, ώστε να κρατάμε τον καπνό στους πνεύμονες περισσότερο.

Στο Facebook προσθέσαμε status updates, tagging σε φωτογραφίες, Likes που έθεσαν τη βάση για μια κρίση στην ψυχική υγεία των εφήβων. Επιτρέποντας την παραπληροφόρηση, τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news κάναμε ό,τι έκαναν οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες με τα βρογχοδιασταλτικά χάρη στα οποία ο καπνός καταλάμβανε μεγαλύτερη επιφάνεια στους πνεύμονες. Όμως το εμπρηστικό περιεχόμενο δεν ήταν αρκετό, χρειάζονταν περισσότερα», παραδέχθηκε ο Κένταλ και πρόσθεσε πως η αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο είναι το παν, προκειμένου το Facebook να διατηρεί την κερδοφορία του. Αν θέλεις να διαβάσεις όλη την κατάθεση του Κένταλ και έχεις τον σχετικό χρόνο, θα τη βρεις εδώ.

O Τιμ Κένταλ δεν είναι ο πρώτος πρώην διευθυντής του Facebook που έχει στραφεί με τόσο έντονο τρόπο κατά του κοινωνικού δικτύου. Όπως σημειώνει το Ars Technica, ο συνιδρυτής του Facebook Κρις Χιουζ ζήτησε πέρυσι τη διάσπαση του Facebook.

FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home