Τέλος εποχής για την Olympus

Τέλος εποχής για την Olympus

Μετά από 84 χρόνια διαδρομής και ανάδειξης σε ένα από τα top ονόματα της αγοράς των φωτογραφικών μηχανών η Olympus δηλώνει έτοιμη να πουλήσει το συγκεκριμένο τομέα στην Japan Industrial Partners.

Ασφαλώς για τους φίλους της φωτογραφίας δεν είναι μια ευχάριστη είδηση, καθώς η Olympus είναι ένα από πιο ιστορικά -και σε ένα μεγάλο βαθμό αγαπητά- ονόματα του κλάδου, ωστόσο η απόφαση της ιαπωνικής εταιρείας είναι οριστική και αμετάκλητη, μετά από μία τριετία στην οποία ο συγκεκριμένος τομέας της παρουσιάζει συνεχώς ζημιές.

Ζημιές, που όπως σημειώνουν τα στελέχη της οφείλονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα smartphones έχουν σαρώσει την πίτα εκείνη της αγοράς στην οποία απευθύνονται οι κάμερες της Olympus. Αυτό βέβαια που δεν αναφέρουν είναι ότι και οι αποφάσεις τους τα τελευταία χρόνια μάλλον ήταν προς την λάθος κατεύθυνση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαρκή υποτίμηση του video, με την Olympus να μένει μονίμως πίσω και τις υπόλοιπες εταιρείες να προχωρούν και να κάνουν άλματα προόδου.

Η πρώτη κάμερα της Olympus εμφανίστηκε στην αγορά το 1936, μετά από χρόνια δραστηριοποίησής της στα μικροσκόπια. Ο φωτογραφικός τομέας της αναπτυσσόταν συνεχώς τις επόμενες δεκαετίες, φθάνοντας στην κορύφωσή της στη δεκαετία των 70s. Ένα δεύτερο κύμα ανάπτυξης ήρθε με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, καθώς η ιαπωνική εταιρεία ήταν από τις πρώτες που μπήκαν στο χώρο. Με τα camera smartphones να σημειώνουν συνεχή πρόοδο η εταιρεία συνέχιζε να εστιάζει στο μεσαίο κομμάτι της αγοράς, μία πίτα που σύμφωνα με έρευνες έχει συρρικνωθεί κατά 84% στην τελευταία δεκαετία.

Τώρα πλέον, ο υποψήφιος αγοραστής (η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου) αναλαμβάνει να αγοράσει τις πατέντες, την τεχνογνωσία, τις κάμερες και κυρίως τους Zuiko φακούς, δίνοντάς τους μια παράταση ζωής, έστω και κάτω από ένα άλλο όνομα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΕΞΑΓΟΡΕΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ,OLYMPUS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home