Πρώτο δείγμα των εφαρμογών ιχνηλάτησης

Πρώτο δείγμα των εφαρμογών ιχνηλάτησης

Εν μέσω αρκετών αμφιβολιών και ερωτήσεων που αναζητούν απαντήσεις, η Apple και η Google έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα τα βασικά στοιχεία του API πάνω στο οποίο θα «χτιστούν» οι εφαρμογές ιχνηλάτησης για την ενημέρωση όσων έχουν διασταυρωθεί με κρούσμα του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της Apple, o Τιμ Κουκ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η τελική έκδοση του API  θα είναι διαθέσιμη σύντομα. Η έκδοση που βγήκε την περασμένη εβδομάδα δίνει στους προγραμματιστές μια εικόνα του πώς θα λειτουργεί  ο μηχανισμός ιχνηλάτησης, ενώ οι δύο εταιρείες θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες στο τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Αυτό που είναι σαφές -με τα τωρινά δεδομένα- είναι ότι οι εφαρμογές θα λειτουργούν σε εθελοντική βάση, δηλαδή αν θέλεις την εγκαθιστάς στο τηλέφωνό σου. Επίσης σε εθελοντική βάση θα είναι και η παροχή συγκατάθεσης για την ενημέρωση όσων, ίσως, διασταυρώθηκαν με εσένα στην περίπτωση που (χτύπα ξύλο κτλ) είσαι ένα κρούσμα του κορονοϊού.

Βεβαίως έχουν ήδη διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις για το αν αξίζει τον κόπο όλο αυτό και αν η ιχνηλάτηση που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο -όπου ο ασθενής περιγράφει με ποιους είχε συναντηθεί στο διάστημα πριν αρρωστήσει- είναι περισσότερο αποτελεσματική. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει στην πράξη και σε ευρεία κλίμακα πώς (θα) λειτουργούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης στην Ευρώπη, ενώ τα αποτελέσματα από τη χρήση τους στις ασιατικές χώρες είναι ανάμεικτα.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιούν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης δεν θα εκθέτουν την ταυτότητα του κατόχου του τηλεφώνου (και του πιθανού ασθενή) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποιοι δεν θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν κενά ασφαλείας. Φαίνεται πως ναι μεν η τεχνολογία θα δώσει τη λύση στην αντιμετώπιση του μπελά του κορονοϊού αλλά δεν είμαστε σίγουροι πως είναι λόγος να δοθεί προτεραιότητα στην τεχνολογία των smartphones και όχι, ας πούμε, στην ιατρική ή τη φαρμακευτική έρευνα.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ,ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home