Βαριά καμπάνα σε εταιρεία για τα ακριβά SMS από πενταψήφια

Deasy @ 09.04.2020
Βαριά καμπάνα σε εταιρεία για τα ακριβά SMS από πενταψήφιαΠρόστιμο 250.000 ευρώ σε βάρος της Dimoco Greece επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης με απόφαση του που ελήφθη πριν από λίγες ημέρες, στις 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Dimoco  παραβίασε τις διατάξεις των άρθρων 3δ, 9γ, 9δ, 9στ και 9η του Ν.2251/1994 για την «προστασία του καταναλωτή» και ειδικότερα επειδή κατά την προώθηση υπηρεσιών  της  στο  διαδίκτυο,  απέσπασε  την  πλασματική  συναίνεση  των καταναλωτών για την εγγραφή τους σε συνδρομητική υπηρεσία με την χρήση προσυμπληρωμένων εικονιδίων και με δέλεαρ την παροχή δωροεπιταγών υψηλής αξίας για γνωστές αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ είχε λάβει πλήθος καταγγελιών για αυθαίρετες χρεώσεις συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από τα πενταψήφια SMS και είχε στείλει σχετική ενημέρωση στους συναρμόδιους φορείς (ΕΕΤΤ, ΣΔΟΕ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπουργείο Ανάπτυξης κτλ) αναφέροντας ότι «οι χρήστες/καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι, λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο εν αγνοία τους, χωρίς τη συναίνεσή τους, υπό καθεστώς πολύ μεγάλης πίεσης και αιφνιδιασμού, τηλεφωνικά μηνύματα (SMS), μέσω 5ψήφιων αριθμών υψηλής χρέωσης και συγκεκριμένα ως επί των πλείστων της αριθμοσειράς 54. Στις καταγγελίες αναφέρουν ότι, τα εν λόγω μηνύματα πραγματοποιούνται αυτόματα με αποστολή στο κινητό τους τηλεφωνικών μηνυμάτων, χωρίς ωστόσο να έχουν εγγραφεί μέσω ιστοσελίδων για την παροχή υπηρεσιών υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης, ή να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τέτοιου είδους ενέργειες».

Η οργάνωση θεωρεί πως το πρόστιμο στη συγκεκριμένη εταιρεία κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματά των καταναλωτών και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Βεβαίως αν σε ανησυχεί το ενδεχόμενο να πέσεις θύμα κάποιου παραπλανητικού SMS υψηλής χρέωσης μπορείς να ζητήσεις από τον πάροχό σου να σου κλείσει τη σχετική πρόσβαση.

Για την ιστορία τώρα, η Dimoco είχε εμφανίσει το 2018 έσοδα 7,9 εκατ. ευρώ, από σχεδόν 300.000 ευρώ το 2017.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home