Νέες τεχνολογίες στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Deasy @ 19.03.2020
Νέες τεχνολογίες στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η πρώτη γραμμή άμυνας στην εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ο ευρύτερος κλάδος της υγείας. Εκατοντάδες χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί στον τομέα της βιολογίας, της χημείας, της ανάπτυξης φαρμάκων κ.α. σε όλο τον κόσμο, από το δικό τους πόστο ο καθένας, δίνουν μία μεγάλη μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία του Covid 19. Μία μάχη που σιγά-σιγά φέρνει μερικές μικρές νίκες, ωστόσο ο «πόλεμος», όπως έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες αυτό που συμβαίνει, θα χρειαστεί ακόμα λίγο χρόνο να κερδηθεί.

Και όπως ίσως συμβαίνει κατά κανόνα, κάθε πόλεμος είναι και ο πατέρας της καινοτομίας σε διάφορα πεδία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον COVID-19, με νέες τεχνολογίες και νέες εφαρμογές της να δοκιμάζονται προκειμένου να προσφέρουν λύσεις στην παρακολούθηση της επιδημίας, στη μείωση της εξάπλωσης του ιού, στον εφοδιασμό και ακόμα-ακόμα και στις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η πανεπιστημιακή έρευνα στην ταχύτερη παραγωγή καινοτομιών. Τέτοια παραδείγματα μας έρχονται από τις χώρες της Ασίας, που πρώτες χτυπήθηκαν από τον ιό, οπότε και έχουν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες να εφαρμόζονται. Παραδείγματα που φέρνει στο φως το site του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ και περιλαμβάνουν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ρομπότ, χαρτογράφηση δεδομένων, drones, που δοκιμάζονται σε χώρες, όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα κ.α.

Ειδικότερα, στην Κίνα, χώρα από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού, συναντάμε εφαρμογές, όπως:

-          ρομπότ που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των νοσοκομείων, προκειμένου να μην κινδυνέψουν άνθρωποι από κάποια ενδεχόμενη επαφή με τον ιό και κατ’ επέκταση τη μόλυνση τους

-          drones που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό και φαρμακευτικές προμήθειες   

-          χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό της λοίμωξης

Από την άλλη πλευρά, στη Σιγκαπούρη, που τα ανοιχτά δεδομένα βοήθησε τις αρχές στη λεπτομερή χαρτογράφηση της εστίας της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ρομπότ, κάποια μάλιστα με δυνατότητα ομιλίας, χρησιμοποιούνται για την παράδοση γευμάτων και φαρμάκων στους ασθενείς, ενώ στη Νότια Κορέα πιθανοί φορείς του ιού εντοπίζονται μέσω του κινητού τηλεφώνου και της δορυφορικής τεχνολογίας. Όπως σημειώνουν ειδικοί στο ίδιο δημοσίευμα, σε επείγουσες καταστάσεις, όπως η συγκεκριμένη πανδημία, οι αρχές έχουν ισχυρά κίνητρα για να ξεπεραστούν γρήγορα πιθανοί περιορισμοί και να ξεκινήσουν οι δοκιμές στο πραγματικό πεδίο.

 

Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα

Ωστόσο, μαζί με τα πολλά καλά που φέρνουν αυτές οι τεχνολογίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχουν και κάποια γκρι σημεία, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Σημεία στα οποία έκανε αναφορά και χθες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως σημείωσε, υπάρχουν παραδείγματα κρατών που καταπατούν το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα των πολιτών, ιδιαίτερα όπως αυτό νοείται στην Ευρώπη με την εφαρμογή του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR), που απαιτεί όποιον επιθυμεί να επεξεργαστεί δεδομένα κάποιου για να λάβει τη συγκατάθεσή του.

Η Σιγκαπούρη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι μία από τις χώρες που χαλάρωσαν τους όρους στην προστασία προσωπικών δεδομένων για να επιτραπεί η συλλογή, χρήση και αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου και να εφαρμοστούν μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού. Το Βιετνάμ φέρεται να πήγε ένα βήμα παραπάνω, παρακολουθώντας τους πολίτες του αλλά και τους αλλοδαπούς μέσω εφαρμογών για κινητά, ενώ οι Ταϊλανδικές αρχές μετανάστευσης χρησιμοποιούν γεωγραφικά δεδομένα εκείνων που φτάνουν στη χώρα, μία πολιτική που σημαίνει μαζική επιτήρηση και σοβαρό κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το «πρόβλημα» αυτό επιτείνεται σε χώρες στις οποίες δεν λειτουργεί κάποια ανεξάρτητη αρχή προσωπικών δεδομένων, οπότε υπάρχει και ο κίνδυνος τα μέτρα που παίρνονται τώρα, λόγω της επείγουσας κατάστασης, να παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και όταν περάσει ο κίνδυνος.

ΥΓΕΙΑ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home