«Η μη επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τον ψηφιακό φόρο μέσα στο 2020 θα δημιουργήσει χάος»

Deasy @ 24.02.2020
«Η μη επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τον ψηφιακό φόρο μέσα στο 2020 θα δημιουργήσει χάος»

Σταθερά υπέρμαχη της επιβολής φόρου στους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας παραμένει η Γαλλία, φροντίζοντας να επαναλαμβάνει τη θέση της ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία τέτοια τοποθέτηση έρχεται και πάλι από τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire, από το Ριάντ, πόλη στην οποία συναντήθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών των 20 πιο ισχυρών κρατών του κόσμου, με τον «ψηφιακό φόρο» να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων, όπως διαβάζουμε στο Reuters.

Για τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Γαλλίας είναι απαραίτητη η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας στην επιβολή του ψηφιακού φόρου μέσα στο 2020. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε, όπως σημείωσε, να βρεθούμε σε μια χαοτική κατάσταση, όπου κάθε ένα ξεχωριστά τα κράτη θα επιβάλλουν διαφορετικό φόρο στις μεγάλες εταιρείες της νέας οικονομίας. Σενάριο που πιθανώς να πυροδοτήσει αντίποινα από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως φρόντισε να προειδοποιήσει ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στην τοποθέτηση του Γάλλου ομολόγου του. Άλλωστε, Γαλλία και ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα είδος εκεχειρίας μεταξύ τους για τον ψηφιακό φόρο, μετά από μία σειρά επεισοδίων, με τη Γαλλία να προσπαθεί να προωθήσει το δικό της σύστημα φορολόγησης (3% επί του τζίρου στις εταιρείες αυτές) και τις ΗΠΑ να απειλούν με αντίποινα για τα γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια, το τυρί κ.α.

Πάντως ο Bruno Le Maire σημείωσε ότι οι συναντήσεις στο Ριάντ ήταν πολύ χρήσιμες για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συναίνεσης πάνω στους φορολογικούς κανόνες, με τον Αμερικανό Υπουργό να απαντά ότι υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του θέματος μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όμως, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε χρονιά προεδρικών εκλογών (Νοέμβριος 2020) πιθανότατα οι ΗΠΑ θα ήθελαν να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά όταν η πλειοψηφία αυτών των εταιρειών προέρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα. Γι’ αυτό και κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εντός του έτους οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον οποιουδήποτε κράτους προχωρήσει στην επιβολή «ψηφιακού φόρου».

 

Φωτογραφία: DonkeyHotey, Flickr

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home