Όχι δεν παρακολουθεί η ΕΛΑΣ το Viber και το WhatsApp

Deasy @ 17.12.2019
Όχι δεν παρακολουθεί η ΕΛΑΣ το Viber και το WhatsApp

Δεν είναι πως έχουμε κάποια ανακοίνωση ή διαβεβαίωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά τις απαντήσεις σε αυτό τον κόσμο πάρα πολλές φορές την δίνει η τεχνολογία και -κάποιες φορές- η κοινή λογική.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν κάτι σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Αστυνομία μπορεί να υποκλέπτει τις συνομιλίες που γίνονται μέσω δημοφιλών εφαρμογών όπως το WhatsApp και το Viber. Να γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει ή, αν θέλεις, γιατί οι πιθανότητες να μπορεί να γίνει είναι πάρα πολύ περιορισμένες.

Το WhatsApp (ιδιοκτησίας Facebook) και το Viber είναι δύο πολύ δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας που προσφέρουν end-to-end κρυπτογράφηση μίας συνομιλίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ακόμα και αν κάποιος τρίτος βρεθεί στο ενδιάμεσο μιας συνομιλίας (αυτό ισχύει και στα group chat) δεν μπορεί να καταλάβει τι συζητιέται.

Από όσα έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν σπάσει οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται από αυτές τις εφαρμογές, οι οποίες από πλευρές ασφαλείας μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως πριγκηπόπουλα. Ο βασιλιάς, νομίζουμε, είναι το Signal αλλά σε πρακτικό επίπεδο την ίδια αποτελεσματικότητα έχουν λίγο πολύ όλα.

Ό,τι και αν σου υπόσχονται τίτλοι δημοσιευμάτων που στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να τους δώσεις το πολύτιμο κλικ σου, δεν ισχύει. Ισχύουν όμως τα εξής:

Αν οι αρχές κατασχέσουν τις συσκευές σου για κάποιο λόγο και τις ανοίξουν, μπορούν βεβαίως να διαβάσουν τις συνομιλίες σου. Αυτό όμως δεν λέγεται υποκλοπή.

Υπάρχει η περίπτωση να παγιδεύσει κάποιος μία συσκευή και να καταγράφει τι πατά ο χρήστης; Νομίζουμε πως ναι, μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται όταν εγκαθιστά κανείς εφαρμογές από μη αξιόπιστες πηγές.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ίσως είναι καλύτερα να συζητήσουμε τι αποκαλύπτουμε οικειοθελώς και καταμεσίς του (ψηφιακού) δρόμου μέσα από διάφορα τεστ και κουίζ στα social media. Είναι πιθανό κάποιος που θέλει να μάθει περισσότερα για εμάς να μη χρειάζεται τίποτε άλλο παρά μερικά τέτοια κουίζ.

Αλλά, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, χάρη στην end-to-end κρυπτογράφηση η ΕΛΑΣ μπορεί να παρακολουθεί ενδεχομένως το αυτοκίνητό σου, εσένα ή τα κοντινά σου πρόσωπα, αλλά όχι τις συνομιλίες σου μέσω Viber ή WhatsApp.

VIBER,WHATSAPP,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home