Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για το Facebook Libra

Deasy @ 19.06.2019
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις για το Facebook Libra

Στο χθεσινό κείμενό μας για την παρουσίαση του Libra, του κρυπτονομίσματος από το Facebook, κλείναμε με τη δήλωση του εκπροσώπου της Mastercard, ο οποίος σημείωνε ότι αν το project τύχει υπερβολικής ρύθμισης δεν θα λανσαριστεί. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι τα νέα σχέδια του Facebook θα συναντούσαν άμεσα αντιδράσεις, ειδικά όταν η εταιρεία έχει τόσο βεβαρημένο παρελθόν στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Φυσικά ήταν λοιπόν θέμα λίγων ωρών να υπάρξουν οι πρώτες αντιδράσεις για τις ανακοινώσεις του Facebook σχετικά με την Calibra και το ψηφιακό νόμισμα Libra.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος το βάρος της αντίδρασης σήκωσε σε πρώτη φάση η Γαλλία, με τον υπουργό Οικονομικών της πρώτης Μπρούνο Λε Μερ να λέει πως δεν πρέπει να επιτραπεί στο Libra να γίνει κυρίαρχο νόμισμα. Μάλιστα ζήτησε από τις κεντρικές τράπεζες των G7 (των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη σήμερα) να εξετάσουν ενδελεχώς τα σχέδια του Facebook όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και το ενδεχόμενο το Libra να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος ή για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Πολύ έντονη αντίδραση...

Για τον Λε Μερ το λανσάρισμα του Libra θα δώσει στο Facebook τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του. Βεβαίως εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει πως το Facebook δήλωσε χθες πως δεν θα υπάρξει δραστηριότητα συλλογής δεδομένων αναφορικά με το Libra αλλά υπάρχει κάποιος που πιστεύει τα λεγόμενα του μεγάλου κοινωνικού δικτύου; Θέλουμε κάποιον να μας φυλάξει από τους φύλακες… Τέλος πάντων,

Παραδόξως στο θέμα δεν υπήρξε αναφορά από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που θα μπορούσε ίσως να δεχθεί μία “πάσα” για να τοποθετηθεί. Ενδεχομένως περιμένει περισσότερες πληροφορίες, αλλά μιας και το Libra θα λανσαριστεί το 2020 ίσως αφήνει την καυτή πατάτα για τον διάδοχό του. Ο Ντράγκι αποχωρεί φέτος το φθινόπωρο από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Από τη Γερμανία υπήρξε σχόλιο ενός ευρωβουλευτή που εξέφρασε τον φόβο πως το Facebook μετατρέπεται σε σκιώδη τράπεζα που αυτή τη στιγμή έχει ένα δυνητικό πελατολόγιο 2 δισ. ανθρώπων. Καμία τράπεζα σε όλο τον κόσμο δεν έχει τόσους πελάτες και υποψιαζόμαστε πως η κίνηση του Facebook, αν και υποστηρίζεται από αρκετά “βαριά” ονόματα της ψηφιακής βιομηχανίας και οικονομίας, θα συναντήσει αντιδράσεις και αντιστάσεις. Δεν μπορούμε όμως παρά να πούμε πως το εξώφυλλο από ένα πρόσφατο τεύχος του Economist δείχνει με εύγλωττο τρόπο πόσο επηρεάζεται το χρηματοοικονομικό σύστημα από την ψηφιακή εξέλιξη των πραγμάτων (ή την εξέλιξη των ψηφιακών πραγμάτων, εξαρτάται από την οπτική του καθενός).

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο Giovanni Buttarelli, επικεφαλής της εποπτικής αρχής για την προστασία των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις δηλώσεις που έκανε στο Business Insider. «Αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων νέων εφαρμογών που αποσκοπούν στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου με νέους ή αποτελεσματικούς τρόπους. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων. Κατά συνέπεια η εκκίνηση ενός ψηφιακού νομίσματος από το Facebook θα απαιτήσει προσεκτική εξέταση από διάφορα όργανα επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών προστασίας δεδομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Buttarelli

 

Αντιδράσεις και από τις ΗΠΑ

Αντιδράσεις όμως δεν είχαμε μόνο από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, με διάφορους αξιωματούχους να εμφανίζονται σκεπτικοί, σημειώνοντας την αποτυχία του Facebook να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα στο παρελθόν. Η Maxine Waters, μέλος του Κογκρέσου και της Επιτροπής Οικονομικών κάλεσε το Facebook να παγώσει τα σχέδιά του έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη έρευνα.

«Με την ανακοίνωση των σχεδίων δημιουργίας κρυπτονομίσματος, το Facebook συνεχίζει την ανεξέλεγκτη επέκτασή του και την εμπλοκή του στις ζωές των χρηστών. Δεδομένου του προβληματικού παρελθόντος της εταιρείας, ζητώ από το Facebook να συμφωνήσει σε ένα μορατόριουμ για οποιαδήποτε κίνηση προς τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος, μέχρι το Κογκρέσο και οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τα θέματα που προκύπτουν και να αναλάβουν δράση", ανέφερε η κ. Waters.

Ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Σέρρον Μπράουν, μέλος της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ για θέματα τραπεζών, κατοικιών και αστικών υποθέσεων, ο οποίος εξέφρασε τις δικές του ανησυχίες για την εποπτεία του ψηφιακού νομίσματος. "Το Facebook είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλο και πολύ ισχυρό και έχει χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία για να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα των χρηστών χωρίς να προστατεύσει το απόρρητό τους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Facebook να τρέξει ένα επικίνδυνο νέο κρυπτογράφισμα από ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό χωρίς επίβλεψη. Οι ρυθμιστικές αρχές μας πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αυτό το ζήτημα και να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες προστατεύονται ", ανέφερε στις δηλώσεις του.

 LIBRA,ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home