Μειώνεται το κόστος κλήσεων και SMS προς χώρες της ΕΕ

To παράδοξο των ελληνικών χρεώσεων.

Μειώνεται το κόστος κλήσεων και SMS προς χώρες της ΕΕ
Σε εφαρμογή τίθενται από τις 15 Μαΐου οι νέες μειωμένες χρεώσεις τηλεφωνικών κλήσεων και SMS προς προορισμούς εντός ΕΕ, όπως αυτές είχαν εγκριθεί το προηγούμενο Φθινόπωρο. Τότε, το Νοέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει το τηλεπικοινωνιακό πακέτο, που θα περιόριζε τις τιμές των κλήσεων εντός ΕΕ στα 0,19 ευρώ ανά λεπτό χρόνου ομιλίας και του SMS στα 0,06 ευρώ. Οι παραπάνω τιμές δεν είναι τελικές καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ. Όπως είχε γίνει γνωστό, η εφαρμογή των νέων χρεώσεων θα ξεκινούσε από τις 15 Μαΐου, παρέχοντας δηλαδή ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής 6 μηνών στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Με βάση τις ισχύουσες τιμές στους ελληνικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι καταναλωτές που πραγματοποιούν κλήσεις προς ευρωπαϊκούς αριθμούς θα δουν μια σημαντική μείωση στο κόστος, που ξεπερνάει το 70% στις τηλεφωνικές κλήσεις και φθάνει ακόμα και στα επίπεδα του 80%, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τον παρακάτω πίνακα.  

 

Τηλεφωνικές κλήσεις προς ΕΕ

SMS προς ΕΕ

 

Πριν τις 15 Μαΐου

Μετά τις 15 Μαΐου

Μείωση

Πριν τις 15 Μαΐου

Μετά τις 15 Μαΐου

Μείωση

Cosmote

0,9000 €/λεπτό

 

0,2356€/λεπτό

74%

0,2218 €

 

0,0744€

66%

Vodafone

0,9073 €/ λεπτό

74%

0,35 €

79%

Wind

0,9073€/λεπτό

74%

0,2108€

65%

 

Εθνικές χρεώσεις vs χρεώσεις προς ΕΕ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών είτε σε συμβόλαιο είτε σε καρτοκινητό είναι εγγεγραμμένη σε προγράμματα/πακέτα ενσωματωμένου χρόνου ομιλίας και SMS, οι χρεώσεις για τις εθνικές κλήσεις και SMS διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες χρεώσεις για ευρωπαϊκούς αριθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, το κόστος μιας εθνικής κλήσης κυμαίνεται από 1 έως 2 ευρωλεπτά, ανάλογα με το πακέτο ενσωματωμένου χρόνου στο οποίο είναι συνδρομητής ο καταναλωτής.

Ωστόσο, ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν καταναλώνει τον ενσωματωμένο χρόνο ομιλίας/SMS του πακέτου του, καθώς στην περίπτωση αυτή έχουμε το παράδοξο να χρεώνεται περισσότερο για την επικοινωνία του με εθνικούς αριθμούς σε σχέση με ευρωπαϊκούς. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που έχουν αναρτημένους (ή πρόσφατες ανακοινώσεις) οι ελληνικοί πάροχοι κινητής, η χρέωση των -εκτός του πακέτου- εθνικών κλήσεων κυμαίνεται μεταξύ 0,55 ευρώ έως 0,66 ευρώ το λεπτό και των SMS από 0,19 έως 0,28 ευρώ. Για την αποφυγή αυτών των χρεώσεων είναι χρήσιμο ο καταναλωτής να κατεβάζει την εφαρμογή του παρόχου του, μέσω της οποίας μπορεί να ελέγχει το υπόλοιπο της κατανάλωσής του και να προχωρά στην αγορά (εφόσον είναι απαραίτητο) των πρόσθετων πακέτων (ομλίας ή SMS), επιτυγχάνοντας χαμηλότερες χρεώσεις.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home