H Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μηνύει τον Elon Musk

H Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μηνύει τον Elon Musk
Μαντάρα τα έκανες Elon

Πριν από 1,5 μήνα με μηνύματά του στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, ισχυριζόταν ότι σκεφτόταν να βγάλει την εταιρεία εκτός χρηματιστηρίου. Ενδεχομένως τέτοιες δηλώσεις στη χώρα μας να πέρναγαν χωρίς να έδινε κανείς σημασία αλλά με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τέτοια «αστειάκια» απαγορεύονται. Και η αντίδραση ήταν αναμενόμενη.

Όπως έγινε γνωστό χθες η Επιτροπή προχωράει σε μήνυση εναντίον του Elon Musk κατηγορώντας τον για «ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις», καθώς και για μη έγκαιρη παροχή πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες της εταιρείας, οι οποίες προκάλεσαν χάος στην αγορά, βλάπτοντας τους επενδυτές. Μάλιστα, στέλεχος της SEC δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η αναφορά του Musk για προσφορά στα 420 δολάρια ανά μετοχή ήταν ουσιαστικά μια αναφορά στην "κουλτούρα της μαριχουάνας*", ενώ -σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, πρόθεση της Επιτροπής είναι να του απογορεύσει τη δυνατότητα να κατέχει οποιαδήποτε διευθυντική θέση από την Tesla ή άλλη εισηγμένη εταιρεία.

Απαντώντας στη μήνυση της Επιτροπής ο ισχυρός άνδρας της Tesla εξέφρασε την απογοήτευσή του, θεωρώντας μη δικαιολογημένη την ενέργειά της. “Πάντα λειτουργούσα προς το καλύτερο συμφέρον της αλήθειας, της διαφάνειας και των επενδυτών. Η ακεραιότητα είναι η πιο σημαντική αξία στη ζωή μου και τα γεγονότα δείχνουν ότι ποτέ δεν έχω κάνει κάποιο συμβιβασμό προς αυτό” ανέφερε μεταξύ άλλων. Ωστόσο, αν δούμε την εξέλιξη της παραπάνω ιστορίας μάλλον ο Elon Musk υπέπεσε στο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται από την Επιτροπή. Στις 7 Αυγούστου ανέφερε ότι ήταν έτοιμος για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, έχοντας βρει τα απαραίτητα κεφάλαια που θα στήριζαν μια εξαγορά των μετοχών έναντι 420 δολαρίων η κάθε μία, ωστόσο μερικές ημέρες μετά η Tesla ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την πορεία της εντός χρηματιστηρίου και ότι τα κεφάλαια δεν ήταν εξασφαλισμένα.

Αμέσως μετά την είδηση της μήνυσης η μετοχή της Tesla δέχθηκε σημαντική πίεση, υποχωρώντας έως και 11%, στα 300-310 δολάρια. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη δηλώνοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πληρη εμπιστοσύνη στον Elon, στην ακεραιότητά του και στον τρόπο διοίκησης που ασκεί χάρη στον οποίο η Tesla έχει εξελιχθεί στην πιο επιτυχημένη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ κατά τον τελευταίο αιώνα.

* Ποια είναι η σχέση που έχει το "420" με την μαριχουάνα; Μια παλιά θεωρία λέει πως πέντε μαθητές του γυμνασίου Σαν Ραφαέλ είχαν κανονίσει να βρίσκονται στις 4:20 το απόγευμα, μια ώρα που δεν είχαν κάτι να κάνουν με βάση το πρόγραμμα του σχολείου, για να πάνε σε μια φυτεία μαριχουάνας και να καπνίσουν το τσιγαριλίκι τους. Στην πορεία και επειδή οι Αμερικανοί γράφουν την ημερομηνία με τον μήνα πριν την ημέρα το 4/20 (δηλαδή η 20η Απριλίου) έγινε η "Μέρα του Χόρτου".

 

Photo credit: Steve Jurvetson

ELON MUSK,ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ,TESLA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home