Η Apple πήγε στην Ιρλανδική Εφορία με 14,3 δισ. ευρώ

Deasy @ 19.09.2018
Η Apple πήγε στην Ιρλανδική Εφορία με 14,3 δισ. ευρώ

Να έχεις 14,3 δισ. ευρώ συγκεντρωμένα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και ούτε να τα θέλεις αλλά ούτε και να μπορείς να τα αγγίξεις. Θα πεις, μα πώς στο καλό μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Apple, με την εταιρεία να ολοκληρώνει χθες την κατάθεση 14,3 δισ. (στο περίπου δηλαδή όσο είναι 6-7 ΕΝΦΙΑ μαζεμένοι) σε έναν ειδικό λογαριασμό στην Ιρλανδία. Πρόκειται για το ποσό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε πως πρέπει να καταβάλει η εταιρεία στη χώρα για προηγούμενες φορολογικές χρήσεις. Φυσικά η Apple έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την ελπίδα να ανατρέψει την απόφαση και σε αυτή την προσπάθεια έχει σύμμαχό της την Ιρλανδία που δεν έχει κανέναν λόγο να επιβάλει υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στις εταιρείες που έχουν εκεί την έδρα τους και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe δεν παρέλειψε να εκφράσει εκ νέου τις αντιρρήσεις του Δουβλίνου στην απόφαση της Κομισιόν, πρόσθεσε όμως πως όπως αποδεικνύεται υπάρχει συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Τα χρήματα πάντως δεν θα μένουν ακίνητα, αφού η Ιρλανδία έχει αναθέσει σε επενδυτικούς συμβούλους να κάνουν τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου, ενώ ο Donohoe υποστήριξε πως οι φορολογούμενοι θα είναι προστατευμένοι από τυχόν απώλειες που θα προκύψουν εξαιτίας επενδυτικών αποφάσεων.

Ο ίδιος είπε πως το θέμα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να τελεσιδικήσει. Ισως λοιπόν πολλά πολλά χρόνια μετά να διαβάσεις κάπου εδώ στο deasy ένα κομμάτι που θα ξεκινά με κάτι σαν “θυμάσαι τότε που ήμασταν νέοι και η Ε.Ε. τα είχε βάλει με την Apple και την Ιρλανδία;”.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home