Η τεχνολογία, αρωγός του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη

Η τεχνολογία, αρωγός του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη

Την ευρεία χρήση της τεχνολογίας από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος αναδεικνύει η έρευνα της Europol “Serious and Organised Crime Threat Assessment 2017 - Crime in the age of technology” που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση της Europol που εκδίδεται κάθε τέσσερα χρόνια και έχει ως αντικείμενο το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι εγκληματίες διακρίνονται για τη γρήγορη υιοθέτηση της τεχνολογίας και ενσωμάτωσής της στον τρόπο λειτουργίας τους ή για τη δημιουργία νέων «επιχειρηματικών» μοντέλων. Η χρήση των τεχνολογιών σε εγκληματικές δραστηριότητες εκτείνεται σε όλο το φάσμα του οργανωμένου εγκλήματος, περιλαμβάνοντας πρακτικές και σενάρια όπως η ζωντανή μετάδοση εξελίξεων που ενδιαφέρουν τους εγκληματίες, το online εμπόριο, η ευρεία διαθεσιμότητα κρυπτογραφημένων καναλιών επικοινωνίας ή η χρήση drone. Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρει η έκθεση είναι η χρήση drone σε εμπόριο ναρκωτικών, την παρακολούθηση μέσω υπολογιστών της δραστηριότητας συγκεκριμένων ατόμων-στόχων, τον εντοπισμό της social media δραστηριότητας ατόμων έτσι ώστε να εξακριβώσουν αν απουσιάζουν ή όχι από το χώρο τους, τη χρήση φωτογραφικών εφαρμογών για τη δημιουργία κοινοτήτων με στόχο την διακίνηση παράνομων αγαθών κ.α.

Η έρευνα σημειώνει την ταχεία εξάπλωση του online εμπορίου παράνομων αγαθών και υπηρεσιών, που μαζί με την πλαστογραφεία και το ξέπλυμα χρήματος θεωρούνται η κινητήρια δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι συντάκτες της εκτιμούν ότι όλοι οι τύποι παράνομων αγαθών και υπηρεσιών πωλούνται και αγοράζονται πλέον από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που προσφέρουν την ίδια ευκολία χρήσης με τις αντίστοιχες νόμιμες πλατφόρμες. Ταυτόχρονα, προβλέπουν ότι στα προσεχή χρόνια το online εμπορίο παράνομων αγαθών θα αναταράξει συνολικά το τοπίο της εγκληματικής αγοράς και των παραδοσιακών μοντέλων διανομής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα δεδομένα, τα οποία επίσης αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως εμπόρευμα.

Η έρευνα δείχνει ότι η διακίνηση ναρκωτικών παραμένει η μεγαλύτερη παράνομη αγορά στην Ευρώπη, δημιουργώντας κέρδη ύψους 24 δισ. ευρώ το χρόνο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,ΕΥΡΩΠΗ,EUROPOL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home