Μη γίνεσαι θύμα της περιέργειάς σου...

kostas-kun @ 18.03.2011

Μια καλοστημένη απάτη έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό μέσω του Facebook, στην οποία κάποια sites προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περιέργειά σου.

Για να γίνω πιο ακριβής, σίγουρα θα έχεις δει και εσύ αρκετές φορές ότι σε ένα φίλο σου αρέσει μια σελίδα στην οποία αναφέρεται ένα απίθανο γεγονός. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν το μήνυμα που σε καλούσε να δεις ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται μια φάλαινα να έχει παρασυρθεί από το τσουνάμι στην Ιαπωνία και να έχει "προσγειωθεί" μέσα σε κάποιο κτίριο (Japanese Tsunami Launches Whale Into Building). Ούτε αυτό, ούτε και τα αντίστοιχα μηνύματα που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, είναι αυτά που νομίζεις και η περιέργειά σου μάλλον δεν βγαίνει σε καλό. Κάνοντας click οδηγείσαι σε μια σελίδα που μοιάζει με το youtube, διαθέτοντας προτεινόμενα video δεξιά και σχόλια κάτω από το video, στοιχεία οικεία σε έναν επισκέπτη στο Internet, ώστε να μην τραβήξει την προσοχή ότι είναι ψεύτικη σελίδα. Στην πραγματικότητα όμως, τα συγκεκριμένα sites εκμεταλλεύονται την περιέργια και την άγνοια του χρήστη για να κερδίσουν χρήματα.

Ειδικότερα, μόλις πατήσεις την επιλογή play, εμφανίζεται αυτόματα στον τοίχο σου στο Facebook ότι σου αρέσει το συγκεκριμένο βίντεο, χωρίς να το ξέρεις, ενώ σε εσένα εμφανίζεται ένα παράθυρο που ζητάει να επιβεβαιώσεις την ηλικία σου αλλά και την παρουσία σου συμπληρώνοντας μια έρευνα, στην οποία πρέπει να δώσεις e-mail ή κινητό. Προφανώς αυτό που θέλουν οι συγκεκριμένες σελίδες είναι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότοερα e-mails για να στείλουν ακόμα περισσότερα spam mails ή να χρεώσουν τον αριθμό του κινητού σου. Η απάτη αυτή είχε ξεκινήσει ξεκινήσει στο παρελθόν με εικόνες που σοκάρουν, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μέσω της οποίας εκμεταλλευόνται την περιέργια του χρήστη για να διαδώσει τη σελίδα μέσω του Facebook. Ταυτόχρονα, "τσιμπάει" και το e-mail του για μελλοντική χρήση. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η απάτη είναι η ενημέρωση αλλά και η κριτική σκέψη. Όπως επίσης και η διαγραφή του μηνύματος από τον τοίχο σε περίπτωση που πάτησες το Play. Κάνεις κλικ πάνω δεξιά στο Προφίλ για να εμφανιστεί η σελίδα σου όπως την βλέπουν οι άλλοι. Μόλις περάσεις τον κέρσορα πάνω από την είδηση εμφανίζεται ένα Χ σε μπλε πλαίσιο στη δεξιά πάνω γωνία της. Πατώντας το την εξαφανίζει. Πρόσφατα είχε εμφανιστεί κάτι αντίστοιχο, με μήνυμα "EXCLUSIVE - Proof That Lady Gaga is a MAN!", και ναι και αυτό το βίντεο ανήκει σ' αυτά που αναλύσαμε παραπάνω. Για να σου φύγει όμως η περιέργεια το video στο οποίο οδηγεί είναι αυτό. Οπότε αυτή την εβδομάδα... Don't Do It!

FACEBOOK,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home