Ένα εργαλείο για πιο απόρρητες βόλτες στο Internet

Deasy @ 24.09.2020
Ένα εργαλείο για πιο απόρρητες βόλτες στο Internet

Γνωστό το ρητό που λέει πως δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν σε αυτό τον κόσμο και πως πολλές από τις υπηρεσίες που απολαμβάνεις online σου προσφέρονται με αντάλλαγμα τα προσωπικά σου δεδομένα. Καθόλου παράξενο λοιπόν που αν ψάξεις ας πούμε για παπούτσια, θα βλέπεις για πάρα πολύ καιρό διαφημίσεις για παπούτσια που θα σου φτάνουν για να εξοπλίσεις ένα τάγμα από σαραντοποδαρούσες (σε μια άλλη πραγματικότητα βεβαίως όπου τα εν λόγω πλάσματα χρειάζονται υποδήματα).

Αυτό το μαγικό με τις αιώνιες διαφημίσεις προκύπτει από τη δραστηριότητα των trackers, μικρών προγραμμάτων που κάνουν αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, καταγράφουν τις διαδικτυακές σου διαδρομές και αναζητήσεις και προσπαθούν να σου εμφανίσουν σχετικές διαφημίσεις.

Βεβαίως δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί σχεδόν όλα τα trackers δείχνουν να μην έχουν ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα την υπερβολή στις προβολές που περιγράψαμε πριν.

Βεβαίως, επίσης, πολλοί θέτουν θέματα ιδιωτικότητας και οι browsers  σιγά σιγά αρχίζουν να μπλοκάρουν τους trackers ή, τουλάχιστον, να ισχυρίζονται πως το κάνουν.

Ναι, αλλά πώς ξέρουμε αν λένε την αλήθεια και πως πράγματι προστατεύουν από τα αδιάκριτα «μάτια»;

Σου παρουσιάζουμε το Panopticlick, ένα εργαλείο του Electronic Frontier Foundation που εξετάζει αν ο browser σου πράγματι κάνει αυτό που υπόσχεται και, αν όχι, σου δείχνει πως θα προστατεύσεις, στον βαθμό του εφικτού, το προσωπικό σου απόρρητο.

Panopticlick

Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις τίποτα, απλά να πατήσεις το σχετικό κουμπί της δοκιμής και να περιμένεις το πολύ δύο λεπτά για να πάρεις την απάντηση. Επειδή το πιθανότερο είναι η απάντηση που θα λάβεις να μην είναι ικανοποιητική, το εργαλείο σου δείχνει επίσης πώς θα κάνεις τον browser σου πιο αυστηρό απέναντι στους trackers.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home