Ασφάλεια στο Internet

Τι να προσέξεις στο Internet; Μερικές συμβουλές για να νιώθεις περισσότερη ασφάλεια στο σερφάρισμα.

kostas-kun @ 14.02.2011
Ασφάλεια στο Internet

Στις 8 του Φλεβάρη ήταν η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου για το 2011. Πόσο ασφαλής νιώθεις όμως όταν σερφάρεις; Θα σου δώσω κάποιες γενικές συμβουλές και μην ξεχνάς ότι η βασική ασπίδα του υπολογιστή είσαι εσύ, ο χρήστης. Θέμα πρώτο, κωδικός ασφαλείας.Όλες οι υπηρεσίες (mail, social, network, κτλ) απαιτούν ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό για να μπορέσεις τις αξιοποιήσεις. Προσοχή όμως το όνομα μπορεί να είναι κάτι απλό αλλά ο κωδικός πρέπει να είναι κάτι δύσκολο ώστε να μην μπορεί να τον μαντέψει κάποιος.

Τουλάχιστον 6 χαρακτήρες όπου να περιέχονται κεφαλαία,αριθμοί, σύμβολα είναι το ιδανικό. παράδειγμα το kodikos είναι πολύ απλό, αν αντί για αυτό όμως τον γράψεις k0d!koS1 είναι πολύπλοκο και αρκετά δύσκολο να τον εντοπίσει κάποιος. Αποκλείουμε ημερομηνίες γέννησης (ακόμα και αν είναι ανάποδα γραμμένη), αριθμό τηλεφώνου, όνομα χρήστη (δηλαδή το ίδιο) και το πιο κλασσικό 12345. Αν θέλεις το e-mail σου ή το Facebook σου να είναι ασφαλή διάλεξε έναν κωδικό και διαμόρφωσε τον. Επίσης προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς τον ίδιο σε κάθε υπηρεσία. Δύο βασικοί λόγοι αν βρει κάποιος έναν κωδικό οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι ασφαλής και ο δεύτερος είναι ότι εξασκείς τη μνήμη σου.

Συνέχεια ακούς πρόσεχε που μπαίνεις και πρόσεχε μην κατεβάσεις κάποιον ιό και πολλά παρόμοια. Πως όμως μπορείς να ξέρεις αν είναι ασφαλής μια σελίδα; Μια λύση είναι μπαίνεις και βλέπεις το αποτέλεσμα, δεν προτείνεται όμως. Αν δεν είσαι σίγουρος μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σελίδα της Google η οποία σε ενημερώνει για την κατάσταση της ιστοσελίδας. Αντιγράφεις αυτό ο σύνδεσμο στη μπάρα διεύθυνσης και συμπληρώνεις το πεδίο [SITE] τη σελίδα που θέλεις να ελέγξεις http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=http://www.[SITE] πατάς Enter και ενημερώνεσαι αν είχε κάποιο πρόβλημα.

Κάτι άλλο που πρέπει να δώσεις προσοχή είναι όταν συνδέεσαι σε ένα site ή κάνεις κάποια συναλλαγή στην μπάρα διεύθυνσης αντί για http:// να είναι γραμμένο https://. Δεν το γράφεις εσύ αλλά γίνεται αυτόματα από τη σελίδα. Τι διαφορά έχει; Ο σύνδεσμος θα φορτώσει κανονικά αλλά κάτω από συγκεκριμένες παραμέτρους που κάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλέστερη.Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες εδώ .

Είναι στο χέρι σου, ενημερώσου ώστε να νιώθεις ασφάλεια καθώς σερφάρεις και ενημέρωσε όσους δεν γνωρίζουν. Έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα αποκλειστικά για αυτό το θέμα, αξίζει να την επισκεφτείς.

SAFERINTERNET,HTTPS,E-MAIL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home