Star Wars: Battlefront Beta (PS4, Xbox One)

Πραγματική Δύναμη…

Με το πρώτο επεισόδιο της νέας τριλογίας του Star Wars προ των πυλών (το Δεκέμβριο έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το Star Wars” Episode VII – The Force Awakens) το νέο παιχνίδι της σειράς με το βαρύ όνομα σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραγωγές στο χώρο του gaming εδώ και πολύ καιρό. Οι πιστοί λοιπόν είχαμε μια ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση του παιχνιδιού μέσω της έκδοσης Beta που η ΕΑ διέθεσε ελεύθερα σε όλους τους παίκτες των PS4 και Xbox One από τις 8 έως τις 13 Οκτωβρίου (πήρε παράταση μίας ημέρας, αρχικά έκλεινε στις 12 του μήνα). Έπαιξα (και ευχαριστήθηκα πολύ, θα πω προκαταβολικά) το Star Wars: Battlefront και στις δύο κονσόλες, προκειμένου να δω διαφορές και ομοιότητες. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

 

Η πρώτη γεύση… ανοίγει την όρεξη

Ως έκδοση Beta, οι επιλογές που δόθηκαν στο παιχνίδι ήταν εκ των προτέρων περιορισμένες και συνοψίζονται κατά βάση σε δύο κομμάτια, το Multiplayer σκέλος και τις Missions (για έναν ή δύο παίκτες).

Ας ξεκινήσουμε… ανάποδα. Στις αποστολές λοιπόν η μοναδική διαθέσιμη Survival Mission διαδραματίζεται στον πλανήτη Tatooine. Στόχος σας είναι (παίζοντας μόνος σας ή με κάποιον φίλο co-op, επιτόπου με split screen ή μέσω δικτύου) να επιβιώσετε από 15 κύματα εχθρών (εσείς ανήκετε στους Επαναστάτες και οι αντίπαλοί σας είναι Αυτοκρατορικοί) ενόσω περιμένετε τους διασώστες να σας παραλάβουν από τον πλανήτη. Στην Beta τα διαθέσιμα κύματα ήταν μόλις 6, αντί των 15 κανονικά, και σκοπό έχουν να γνωρίσουν στους παίκτες τα βασικά για το παιχνίδι, όπως την χρήση όπλων και power ups, και τους εχθρούς που σταδιακά θα αντιμετωπίσουν, από απλούς Stormtroopers μέχρι ΑΤ-STs (ναι, εκείνα τα δίποδα, πανύψηλα, άχαρα φυλάκια on the go που θερίζουν και γαζώνουν, αλλά ευτυχώς δεν είναι οι πλέον ευέλικτες πολεμικές μηχανές).

Οι γνώστες της σειράς ταινιών και των first person shooter παιχνιδιών (μπορείτε βέβαια να αλλάξετε κάμερα και να το γυρίσετε σε 3rd person shooter) δεν θα δυσκολευτούν καθόλου και μάλλον θα γκρινιάξουν κιόλας γιατί το «ορεκτικό» είναι πολύ λίγο. Όμως, προσωπικά, όντας απλώς fan και όχι fanatic της σειράς και χωρίς να αγαπώ τα παιχνίδια αυτού του είδους (FPS), πήρα ακριβώς την κατάλληλη δόση που χρειαζόμουν για να καταλάβω που βρίσκομαι, τι κάνω και πως πρέπει να παίξω, τι επιλογές έχω και εν τέλει με τι ακριβώς έχω να κάνω. Μάλιστα «έτρεξα» άλλη μία φορά την αποστολή, με μεγαλύτερη επιτυχία πλέον, προκειμένου να δω ότι όντως είχα καταλάβει τι είχα μπροστά μου. Και σίγουρα η αποστολή εξυπηρετεί κατά πολύ την εξοικείωση του παίκτη με το όλο concept.

Στην «πίστα» θα βρείτε και διάφορα Power Ups, από κάποια απλά «μπαζούκας» μέχρι μια εντολή για καταιγισμό πυρών από το διάστημα σε μια στοχευμένη περιοχή (πραγματικά οι εχθροί σας δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν).

 

Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο

Στο κομμάτι του Multiplayer μπορείτε να παίξετε το Drop Zone και το Walker Assault, είτε ως Επαναστάτες είτε ως Αυτοκρατορικοί (μετά το τέλος κάθε μάχης στη Beta αυτόματα αλλάζει και η πλευρά, αλλά φαντάζομαι στο επίσημο παιχνίδι θα είναι θέμα επιλογής).

Στο Drop Zone δύο ομάδες των 8 παικτών η καθεμία αγωνίζονται στον πλανήτη Sullust να ασφαλίσουν κάποια Pods που πέφτουν από διαστημόπλοια σε τροχιά και στόχος είναι είτε η ομάδα σας να πιάσει πρώτη 5 Pods είτε στο τέλος των 10 λεπτών της αντίστροφης μέτρησης να έχετε περισσότερα Pods υπό έλεγχο από όσα οι αντίπαλοι. Η δράση εξελίσσεται πραγματικά γρήγορα, ειδικά καθώς οι παίκτες μαθαίνουν την «πίστα» και μπορούν ακόμη και κάποιες φορές να «μυριστούν» και προς τα πού θα πέσει το επόμενο Pod. Για να κλειδώσει κάποια ομάδα το Θάλαμο (Pod) πρέπει πρώτον να τον καταλάβει και μετά να τον υπερασπιστεί για κάποια ώρα, στον οποίο χρόνο μπορεί να τον ανακαταλάβει ο αντίπαλος. Πραγματικά οι Θάλαμοι αλλάζουν χέρια αρκετά εύκολα, ειδικά όσο μαθαίνουν οι παίκτες τη μηχανική του παιχνιδιού, και όλο αυτό κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον το όλο mode. Όταν κλειδώσει δε υπέρ της ομάδας ο Θάλαμος τότε ανοίγει και παρέχει και 3 Power Ups, όπως εκείνα στο Survival Mission.

Τα όπλα σας είναι απλά blasters, που διαφοροποιούνται από την ισχύ, την εμβέλεια, την ταχύτητα βολών και το χρόνο που κάνουν να «κρυώσουν» όταν το παρακάνετε με τη σκανδάλη. Κάθε φορά που παίζετε κάποια αποστολή στο Multiplayer κερδίζετε πόντους ανάλογα με τις επιδόσεις σας και την έκβαση της μάχης. Με αυτούς ανεβαίνετε επίπεδο (στην Beta η οροφή ήταν το επίπεδο 5, το οποίο ερχόταν πολύ γρήγορα) και ξεκλειδώνετε επιπλέον όπλα, καθώς και τις Star Cards. Από αυτές μπορείτε να ορίσετε 2+1 στο χέρι σας, πέραν του όπλου σας εννοείται, με τις δύο να είναι rechargeable by time (αρκετά γρήγορα είναι η αλήθεια) και τη μία να χρειάζεται να βρίσκετε «φορτίσεις» ως Power Ups στις πίστες (σε γενικές γραμμές βρίσκονται αρκετά εύκολα).

 

Η μεγάλη μάχη

Το Walker Assault είναι η κορύφωση της Beta έκδοσης του παιχνιδιού. Στον πλανήτη Hoth, γνωστό και από την επική μάχη στο επεισόδιο V της σειράς, Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, επί της ουσίας ξαναζείτε τη σκηνή της επίθεσης της Αυτοκρατορίας κατά της βάσης των Επαναστατών. Στη μάχη συμμετέχουν 20 παίκτες από κάθε πλευρά (Rebel Alliance, Empire Forces) και το μέγεθος της πίστας είναι αρκετά μεγάλο και εξαιρετικά πιστό ως προς την ταινία. Οι επιτιθέμενοι Αυτοκρατορικοί έχουν δύο ΑΤ-ΑΤs που κινούνται απειλητικά προς τις γεννήτριες που τροφοδοτούν τη βάση των Επαναστατών. Από την άλλη οι Επαναστάτες πρέπει να υπερασπιστούν τις γεννήτριες καταστρέφοντας τα ΑΤ-ΑΤs, ένα εμφανώς πιο δύσκολο έργο από εκείνο των επιτιθέμενων.

Και οι δύο μεριές θα βρουν πολλά Power Ups στη χιονισμένη έκταση του παιχνιδιού, από τα πιο απλά, όπως αυτόματα πολυβόλα κατά προσωπικού ή οχημάτων, μέχρι και τη δυνατότητα να πιλοτάρετε Tie Interceptors ή A-Wings, να ελέγχετε ΑΤ-STs ή τα AT-ATs ή ακόμη και να αποκτήσετε τον έλεγχο του Darth Vader ή του Luke Skywalker (αποθέωση, πραγματικά σαστίζεις και θέλει ψυχραιμία να μην τα χάσεις από την έκσταση της στιγμής). Πάντως, όπως επισημαίνει και το ίδιο το παιχνίδι, καλό θα ήταν να έχετε ανέβει κάποια επίπεδα, να έχετε μάθει κινήσεις και τη μηχανική του παιχνιδιού και να έχετε ξεκλειδώσει όπλα και ενισχύσεις πριν μπείτε σε αυτή την πίστα, καθώς πραγματικά οι επιπλέον επιλογές και η μεγαλύτερη δύναμη βοηθάνε στη μάχη.

Η αποστολή χωρίζεται σε τρία μέρη, καθώς οι Επαναστάτες πρέπει να ενεργοποιήσουν και να κρατήσουν ζωντανούς δύο πομπούς ώστε να «γεμίσουν» τις επιθέσεις τους κατά των AT-ATs με δικά τους X-Wings. Ταυτόχρονα πρέπει να συνδράμουν στο χτύπημα των θηρίων AT-ATs, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια των τριών επιθέσεων των X-Wings, για πολύ λίγη ώρα. Από την πλευρά τους οι Αυτοκρατορικοί δεν έχουν παρά να μην αφήσουν τους πομπούς να λειτουργούν και να σκοτώνουν όποιον πλησιάζει ή χτυπά από μακριά με κανόνια και λέιζερ τα AT-ATs.

 

Απίστευτη ατμόσφαιρα, εκπληκτικά γραφικά, εθιστικό gameplay

Η όλη εικόνα του παιχνιδιού, και μόνο από το ελάχιστο δείγμα της Beta, είναι πραγματικά εξαιρετική. Τα γραφικά είναι πολύ καλά και ατμοσφαιρικά, οι παίκτες, έμπειροι και μη, θα μπουν πολύ εύκολα στο παιχνίδι και στο mood του Star Wars και όλα κυλάνε τέλεια. Ελάχιστα hickups, όπως δύο-τρία «σπασίματα» στην κίνηση στο PS4 ή την περιστασιακή μη ομαλή ανανέωση της εικόνας του ορίζοντα στο Xbox One που παρατήρησα στις περίπου 20 ώρες παιχνιδιού, μπορεί να οφείλονται στη Beta και στο φόρτο των δοκιμαστικών servers και το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν εξομαλυνθεί μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του τίτλου στις 20 Νοεμβρίου στην Ευρώπη (17 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εκδόσεις στις δύο κονσόλες δεν έχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοσή τους, με ελαφρά και περιστασιακά καλύτερο framerate στο PS4, σύμφωνα με τα όσα είδαν τα μάτια μου και όχι βάσει κάποιας αντικειμενικής μηχανικής μέτρησης.

Ακόμη και εγώ λοιπόν, που προτιμώ άλλα παιχνίδια από αυτού του είδους shooters, περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την πλήρη έκδοση του Star Wars: Battlefront, καθώς τα επιπλέον λέβελ, όπλα, ενισχύσεις και δυνατότητες μάχες και αποστολών σίγουρα θα είναι άκρως ενδιαφέροντα και χορταστικά. Άντε με το καλό και καλή… Δύναμη!

 

Βασικά στοιχεία

Τύπος παιχνιδιού:

 1st/3rd person Shooter

Εταιρεία:

EA/Dice

URL:

http://starwars.ea.com/starwars/battlefront

Συμπέρασμα:

Εξαιρετικές εντυπώσεις από την Beta, σίγουρα το ολοκληρωμένο παιχνίδι θα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Όντως νοιώθει κανείς ότι συμμετέχει ως ένα βαθμό στις ταινίες. Τόσο για φανατικούς όσο και για απλούς casual gamers.

Star Wars: Battlefront,ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,SONY PLAYSTATION 4,MICROSOFT XBOX,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home