Χρόνια πολλά Mozilla

Χρόνια πολλά Mozilla

Ήθελα να γράψω κάτι γι αυτό την Παρασκευή -θα ήταν πιο αρμόζον καθώς επρόκειτο για τα πραγματικά του γενέθλια, όμως οι αμερικανικές εκλογές και κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις με καθυστέρησαν. Όμως δε θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο ότι ένα πρόγραμμα με το οποίο διατηρώ μια πιο προσωπική σχέση, κατάφερε να κλείσει τα οκτώ του χρόνια και, παρότι η κατάσταση του Δικτύου είναι σήμερα αρκετά διαφορετική από τότε που ξεκίνησε (και ακόμα πιο διαφορετική από τότε που ξεκίνησαν οι πρόγονοί του) παραμένει στην πρώτη γραμμή κατέχοντας τη δεύτερη θέση στην "αγορά" του. Πρόκειται βεβαίως για τον απόγονο του θρυλικού
Mosaic και του Netscape, τον Mozilla Firefox.

Η ιστορία της διαδοχής από το Mosaic του Εθνικού Κέντρου Εφαρμογών Υπέρ-υπολογιστών (NCSA) στο Netscape της Netscape Communications και από εκεί στη δημιουργία του ιδρύματος Mozilla Foundation και της θυγατρικής του εταιρείας Mozilla Corporation και του Firefox είναι καταγεγραμμένη σε δεκάδες σημεία του Δικτύου* συνεπώς μια ακόμα παράθεσή της θα ήταν περιττή και κουραστική. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι παρότι έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από την πρώτη υλοποίησή του, η εκκίνηση του προγράμματος που ακόμα και σήμερα φιλοξενεί στα σωθικά του το δράκο Μοτζίλα (όσοι δεν αντιλαμβάνονται τι εννοώ ας γράψουν "about:mozilla" στο πεδίο διευθύνσεων και ας πατήσουν "enter") είναι η πρώτη κίνηση που κάνει ένας στους τέσσερις χρήστες του Internet.

Έχοντας καταφέρει να σταθεί απέναντι στην "αυτοκρατορία του κακού" (τη Microsoft) και όχι μόνο να την ξεπεράσει αλλά να την αναγκάσει να αποδεχτεί τον όρο του ότι ένας web browser οφείλει να είναι δωρεάν, ο Mozilla/Firefox αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το σοβαρότερο ίσως αντίπαλό του: την Google η οποία με τον Chrome και με το Android έχει ήδη πάρει την πρωτοκαθεδρία στα προγράμματα περιήγησης στο web. Και παρότι η σχετική εφαρμογή για Android υπάρχει ήδη, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ότι η αναγκαία συνθήκη για τη επιβίωση του δράκου στην εποχή των smartphones θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση στο δικό του λειτουργικό σύστημα, το Firefox OS* περιττό να πω ότι όντας φανατικός... δρακόφιλος, αναμένω τη σχετική εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

MOZILLA,WEB BROWSER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home