Αφρική: η λύση στην παγκόσμια κρίση;

Αφρική: η λύση στην παγκόσμια κρίση;

Αν και στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην Ασία και στις προοπτικές που βλέπουν σ’ αυτή οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, μια είδηση που δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα ίσως δείχνει ότι πριν περάσει πολύς καιρός, η αγορά μας πρόκειται να διεθνοποιηθεί κι άλλο, και μάλιστα προς μια κατεύθυνση που κάποιοι θα θεωρήσουν ασυνήθιστη: την Αφρική.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, η Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων (International Finance Corporation/IFC), η εταιρεία μέσω των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί τα αναπτυσσόμενα κράτη και η Intel Capital, το επενδυτικό τμήμα της κορυφαίας εταιρείας επεξεργαστών, πρόκειται να επεκτείνουν την συνεργασία τους με στόχο την ανάπτυξη του τομέα του ΙΤ σε διάφορες αφρικανικές χώρες· τη δήλωση έκανε ο Κεντ Λουπμπέργκερ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της IFC και παρότι θεωρητικώς αναφερόταν σε όλες τις υπό ανάπτυξη χώρες, η έμφαση στην Αφρική ήταν σαφής.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λουπμπέργκερ, κάποιες αφρικανικές χώρες αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν δυναμική η οποία ίσως τις οδηγήσει να αποδειχθούν πιο ενδιαφέρουσες από πλευρά κερδοφορίας από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή η Ασία. Ως παράδειγμα, αναφέρει την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας σε πολλές αφρικανικές χώρες (ακόμα και σε χώρες με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο): αυτή τη στιγμή στην Αφρική υπάρχουν 500.000.000 χρήστες κινητής και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολλαπλάσιοι του υπόλοιπου κόσμου, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης σταθερής τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές αρκετών αφρικανικών χωρών.

Σημαίνει αυτό και προοπτικές ανάπτυξης γενικότερα στον τομέα της τεχνολογίας; Αυτό μένει να φανεί, όμως η IFC και η Intel Capital δείχνουν να το πιστεύουν αρκετά ώστε να είναι διατεθειμένες να διοχετεύσουν προς εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προς τη δημιουργία υποδομών για ευρυζωνικά δίκτυα, προς data centers και προς εταιρείες παροχής υπηρεσιών ΙΤ, 700 εκατομμύρια δολάρια τα προσεχή δύο χρόνια· οι επενδύσεις θα γίνουν με τη μορφή venture capital και συμμετοχών σε μετοχικά κεφάλαια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο φορείς δεν αναμένουν άμεση απόδοση αλλά μακροπρόθεσμη. Προφανώς πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, δεδομένης μάλιστα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όμως περιέχει αρκετές πολύπλοκες πολιτικές διαστάσεις ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει μια μακραίωνη παράδοση εκμετάλλευσης της Αφρικής εκ μέρους των μεγάλων  οικονομικών δυνάμεων...

ΑΦΡΙΚΗ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,INTEL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home