"Χαλάει" η τεχνολογία τις τράπεζες;

Ο Μάριο πήγε στο Βερολίνο

Deasy @ 29.09.2016
'Χαλάει' η τεχνολογία τις τράπεζες;

Δεν παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσήλωση τα όσα λένε παράγοντες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι (τέτοια γράφουμε και θα κάψουμε κανέναν server στο τέλος), αλλά εδώ μάλλον θα συμφωνήσεις πως αξίζει τον κόπο μία εξαίρεση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, μίλησε την Τετάρτη σε μια επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Σαν να λέμε πήγε στη φωλιά του λιονταριού, καθώς οι Γερμανοί δεν πολυ-καλο-βλέπουν τη στρατηγική του Ιταλού στα νομισματικά θέματα. Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογούμε, στην εισαγωγική του ομιλία ο Μάριο (γνωστός και με το παρατσούκλι "σούπερ Μάριο") είπε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες της Ευρωζώνης εμφανίζουν μειωμένα κέρδη. Πρέπει, λέει ο Μάριο, να κοιτάξουν τα δικά τους προβλήματα, το θέμα των "κόκκινων" δανείων και -εδώ είμαστε- "τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνολογικής καινοτομίας". Πολύ ωραία το έθεσε ο Μάριο και χωρίς να χρησιμοποιήσει βαρύγδουπους όρους του παρόντος και του πρόσφατου παρελθόντος όπως disruption και fintech.

Έχει φυσικά ενδιαφέρον που το είπε εκεί που το είπε, στο Βερολίνο δηλαδή και, μάλιστα, μεσούσης μιας φουρτούνας λόγω των θεμάτων που έχει η Deutsche Bank. Αν η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, δεν είναι και αδύνατο να περιορίσει τον ρόλο τους και, εδώ που τα λέμε, πλατφόρμες όπως το Kickstarter ή το Indiegogo κάνουν ακριβώς αυτό. Βέβαια, το κατά πόσο οι τράπεζες είναι σε θέση να αντιληφθούν τον τεχνολογικό περίγυρο μένει να αποδειχθεί, πάντως το δόγμα "to big to fail" έχει αρχίσει εδώ και καρό να χάνει τη δύναμή του.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home