Usage Based Insurance: Η νέα εποχή

Αιμίλιος Μάρκου, Αλέξης Πανταζής @ 18.08.2016
Usage Based Insurance: Η νέα εποχή

Ιντερνέτ, νέες τεχνολογίες, sharing economy, κοινωνική δικτύωση και η επανάσταση των δεδομένων έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειές μας. Οι καταναλωτές απαιτούν πλέον άμεση εξυπηρέτηση και εύκολη και διάφανη συναλλαγή. Την ίδια απαίτηση έχουν και από την ασφαλιστική τους.

Επιτυχημένες εταιρίες θα είναι αυτές που στο μέλλον θα επικεντρωθούν στην παροχή ευέλικτων και προσωπικών  υπηρεσιών στους πελάτες τους. Η Usage Based ασφάλιση (UBI) ή ασφάλιση βάσει χρήσης είναι αυτό ακριβώς: μια μοναδική ασφάλιση, ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ένα.

Η UBI επιτρέπει στις εταιρίες να παρέχουν προϊόντα και προγράμματα που ανταποκρίνονται πραγματικά (και real time) στις ανάγκες των πελατών τους ξεχωριστά. Χάρη σε αυτήν, οι εταιρίες μπορούν να κοστολογήσουν πιο σωστά κάθε ρίσκο, να μειώσουν τα ποσά που δαπανούν στις ζημιές και έτσι να μειώσουν τα ασφάλιστρα, ακόμη και να μειώσουν τη γραφειοκρατία.

Πάμε ένα βήμα πίσω.

Έχεις ένα αυτοκίνητο. Η τωρινή ασφαλιστική σου, για να υπολογίσει το κόστος ασφάλισής του, αξιολογεί κάποια βασικά δεδομένα όπως την ηλικία του αυτοκινήτου, την ηλικία σου, την περιοχή που μένεις και εάν είχες ζημιές στο παρελθόν. Δεν ξέρει όμως σχεδόν τίποτα για εσένα και τι είδος οδηγός είσαι, με αποτέλεσμα να πληρώνεις ένα κόστος το οποίο δεν είναι αναγκαστικά δίκαιο.

Φαντάσου τώρα ότι η εταιρία σου συγκεντρώνει δεδομένα και ξέρει ότι οδηγείς προσεκτικά, σε ώρες αιχμής και σε κεντρικά σημεία, ότι δεν φρενάρεις απότομα, δεν χρησιμοποιείς το κινητό σου και ότι διανύεις λίγα χιλιόμετρα τη μέρα. Είσαι η τέλεια περίπτωση. Γιατί να πληρώνεις όσο κάποιος που ενώ έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εσένα,  οδηγεί περισσότερο και χειρότερα από ότι εσύ?

Γιατί κάτι τέτοιο είναι καλό;

Πρώτα από όλα γιατί πλέον είναι πολύ εύκολο στη χρήση και φτηνό. Μέχρι πρότινος, έπρεπε ο οδηγός να βάλει ένα usb στο σύστημα ελέγχου του αυτοκινήτου. Εκτός από δύσκολο, κάτι τέτοιο περιλαμβάνει και επιπλέον έξοδα αποστολής και επιστροφής της συσκευής. Πλέον, αρκεί να κατεβάσεις μία εφαρμογή στο κινητό σου. Και το μεγαλύτερο ποσοστό των κινητών είναι συμβατά με τέτοιου είδους εφαρμογές. Το app Hellas Direct για παράδειγμα αξιολογεί την απόσταση, την ταχύτητα, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα, τη χρήση τηλεφώνου και τον τρόπο που παίρνεις τις στροφές για να καταλάβει αν είσαι καλός οδηγός ή όχι.

Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ σε αυτή την αλλαγή και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο. Χάρη στα κινητά τηλέφωνα, αναμένεται ότι η pay-as-you-drive και pay-how-you-drive ασφάλιση θα αναπτυχθούν ραγδαία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Επιπλέον, μειώνει τις ζημιές και το κόστος αυτών. Οι εφαρμογές σε βοηθάνε αποδεδειγμένα να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο οδηγείς. Η Cambridge Mobile Telematics, εταιρία που ειδικεύεται στην δημιουργία εφαρμογών Pay-how-you-drive έχει δει βελτίωση έως και 20% τις πρώτες μέρες χρήσης της εφαρμογής από οδηγούς από όλον τον κόσμο. Και είναι λογικό. Οι συσκευές αυτές είτε σε βοηθάνε να μειώσεις το κόστος ασφάλισης, είτε σε επιβραβεύουν με κάποιο τρόπο. Είναι πολύ σοβαρό κίνητρο για να οδηγήσεις πιο προσεκτικά και τελικά να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να γίνει ασφαλέστερος οδηγός. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι επίσης χαρούμενες γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τις ζημιές. Όσο λιγότερες ζημιές καλύπτει μία εταιρία, τόσο χαμηλότερα ασφάλιστρα μπορεί να προσφέρει. Όσο πιο καλά οδηγείς, τόσο λιγότερες ζημιές καλύπτει η ασφαλιστική.

Τέλος – και το κυριότερο – είσαι και εσύ, ο πελάτης, πιο ευχαριστημένος. Εκτός από εξοικονόμηση, αναγνωρίζεις ότι πληρώνεις αντικειμενικά ασφάλιστρα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις συνήθειές σου. Επιπλέον, έχεις καθημερινή ενημέρωση, επιβραβεύσεις κάθε είδους, περισσότερη διαφάνεια και πολύ πιο άμεση εξυπηρέτηση όταν την χρειάζεσαι μιας και οι περισσότερες συσκευές και εφαρμογές UBI μπορούν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου εάν εμπλακείς σε ένα ατύχημα και να στείλουν αυτόματα την Οδική (μέσω GPS).

Η προσωπική ασφάλιση επεκτείνεται και σε όλους τους τομείς, όπως στην υγεία και το σπίτι και αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τις ασφαλιστικές. Αυτό είναι το μέλλον και η πιθανότητα να επιβιώσει ο κλασικός, παραδοσιακός τρόπος ασφάλισης είναι μηδαμινός.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home