Συντρίμμια πυραύλου της SpaceX δημιουργούν ένα βραδινό υπερθέαμα στον ουρανό

Συντρίμμια πυραύλου της SpaceX δημιουργούν ένα βραδινό υπερθέαμα στον ουρανό

Ένα ασυνήθιστο θέαμα απόλαυσαν χθες αρκετοί τυχεροί κάτοικοι στις πολιτείες του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον, οι οποίοι πίστεψαν αρχικά ότι παρακολουθούσαν μια βροχή μετεώρων που είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

 

Ωστόσο, η αλήθεια ήταν λίγο διαφορετική, καθώς το απρόσμενο σόου στο βραδινό ουρανό των δύο πολιτειών της δυτικής ακτής των ΗΠΑ οφειλόταν σύμφωνα με ειδικούς σε συντρίμμια από πύραυλο της SpaceX. Αν και η ίδια η αμερικανική εταιρεία δεν έχει «αναλάβει την ευθύνη» αστρονόμοι αποδίδουν τα φωτεινά μετέωρα σε υπολείμματα πυραύλου SpaceX Falcon 9 που χρησιμοποιήθηκε σε διαστημική αποστολή της εταιρείας στις 4 Μαρτίου.

Ο Falcon 9 της SpaceX είναι ένας μερικώς επαναχρησιμοποιήσιμος πύραυλος της αμερικανικής εταιρείας, που θα μπορούσαμε να πούμε πιο απλά ότι χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, που αποτελείται από 9 κινητήρες Merlin, δίνει την απαραίτητη ώθηση για να σηκωθεί ο πύραυλος και αποκολλιέται όταν ο Falcon 9 φθάσει στο απαραίτητο ύψος, για να επιστέψει στη γη και να επαναχρησιμοποιηθεί. Το δεύτερο επίπεδο, με μόλις ένα κινητήρα Merlin ενεργοποιείται αμέσως μετά για το υπόλοιπο ταξίδι και είτε αποσυντίθεται παραμένοντας σε τροχιά ή κατευθύνεται για να καεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

 

Μπορεί το θέαμα να ήταν ασυνήθιστο για όσους έστρεψαν το βλέμμα τους στον ουρανό, όμως σύμφωνα με το tweet του αστρονόμου Jonathan McDowell πρόκειται για 14ο διαστημικό σκουπίδι, βάρους μεγαλύτερου του ενός τόνου, που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης από την αρχή της χρονιάς. Περίπου ένα διαστημικό σκουπίδι αυτού του μεγέθους καίγεται στην ατμόσφαιρα κάθε εβδομάδα, ενώ πολύ περισσότερα είναι εκείνα με μικρότερο μέγεθος.

Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν κρίνεται ως ανησυχητικό, αρκετοί έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους σχετικά με τη διάσταση που μπορεί να λάβει το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών στο μέλλον. Μόνο η SpaceX μέσα στην επόμενη δεκαετία έχει προγραμματίσει να ανεβάσει συνολικά 40.000 δορυφόρους για το δίκτυο Starlink, αριθμός που είναι 4,5 φορές μεγαλύτερος από το σύνολο των δορυφόρων που έχει εγκαταστήσει συνολικά η ανθρωπότητα όλα τα χρόνια από τα τέλη της δεκαετίας του 50. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων θα αυξάνεται και η πυκνότητά τους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι πιθανότητες μίας σύγκρουσης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός του άμεσου κόστους θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό πρόσθετων διαστημικών σκουπιδιών, εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

SpaceX,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home