Στα μέσα του 2012 οι πρώτες VDSL συνδέσεις

Η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τις τιμές χονδρικής του ΟΤΕ, αλλά χρειάζεται ακόμη αρκετή υπομονή

Στα μέσα του 2012 οι πρώτες VDSL συνδέσεις

Ένα από τα πρώτα βήματα έγιναν, αλλά ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να είναι εμπορικά διαθέσιμες στην Ελλάδα ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω τεχνολογίας VDSL. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε τις τιμές του ΟΤΕ για τη διάθεση προς τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσιών χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω VDSL. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι πρώτες συνδέσεις VDSL θα είναι εμπορικά διαθέσιμες είτε από τον ΟΤΕ είτε από άλλους παρόχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, οι υπόλοιποι πάροχοι το αργότερο εντός έξι μηνών από την ισχύ της ανωτέρω απόφασης, και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΤΕ θα είναι τεχνικά έτοιμος να παρέχει χονδρικές υπηρεσίες, θα μπορούν να διατεθούν προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω δικτύου VDSL. Σημειώνεται πως το VDSL αποτελεί την εξέλιξη του ADSL και οι ταχύτητες που προσφέρει φθάνουν έως και τα 50 Mbps, όσον αφορά στη λήψη δεδομένων, σε σχέση με τα έως 24 Mbps που δίνει η υπάρχουσα τεχνολογία.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία ελήφθη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η κατάθεση της πρότασης από τον ΟΤΕ έγινε πριν από 1,5 μήνα, τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση της σε ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών. Η ΕΕΤΤ δεν ανακοίνωσε τις τιμές χονδρικής, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», αυτές ορίστηκαν στα επίπεδα των 11,5 ευρώ για συνδέσεις έως 30 Mbps και στα 13,5 ευρώ για συνδέσεις έως 50 Mbps.

Ένα σημείο που χρήζει διευκρίνισης είναι πότε ακριβώς θα μπορεί ο ΟΤΕ να προσφέρει ο ίδιος εμπορικά λιανικές συνδέσεις VDSL. Το σίγουρο είναι πως αν παρέλθει το εξάμηνο και δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλον πάροχο, τότε θα μπορεί να το κάνει. Όμως, υπάρχει και η άποψη ότι αν στο μεσοδιάστημα κάποιος από τους ανταγωνιστές ξεκίνησε την εμπορική διάθεση, τότε θα μπορεί και ο ΟΤΕ να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα ότι οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕΤΤ, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά στους παρόχους που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα για παροχή συνδέσεων VDSL, η Cyta έχει δηλώσει στο παρελθόν πως είναι τεχνικά έτοιμη, ενώ και οι υπόλοιποι τρεις σημαντικότεροι πάροχοι (Forthnet, hellas online, Wind) είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους.

 

VDSL,ΕΕΤΤ,ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home