Μια ματιά στα ενδότερα

(της Washington Post)

Μια ματιά στα ενδότερα
"και που λέτε, λέω στη γυναίκα μου 'πάω να πάρω μια εφημερίδα κι έφτασα'..."

Υπάρχει ένα εξαιρετικό κομμάτι στο QZ όπου η Mitra Kalita μπαίνει στο κόπο να μας περιγράψει λίγο τον κόσμο της Washington Post και την αντίδραση πολλών (πρώην ή νυν) δημοσιογράφων της εφημερίδας στο άκουσμα της είδησης για την εξαγορά της από τον Jeff Bezos. Αξίζει να το διαβάσεις αν βρεις λίγο χρόνο.

Η κυρία Kalita αναφέρει μεταξύ άλλων την ουσιαστική παρουσία των προηγούμενων ιδιοκτητών στην καθημερινότητα (πρόσεξε, όχι στην καθημερινή λειτουργία, στην καθημερινότητα) της εφημερίδας και καλεί τον Bezos να μην τηρήσει την υπόσχεσή του πως δεν θα είναι παρών κάθε στιγμή εντός της Washington Post. 

Δεν είμαι σίγουρος αν η εξαγορά είναι για το καλό της εφημερίδας και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή. Η Amazon μπορεί να είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα ηλεκτρονικού επιχειρείν, για την ακρίβεια το πιο πετυχημένο παράδειγμα ηλεκτρονικού επιχειρείν, αλλά τον τελευταίο καιρό οι ιστορίες τρόμου για τις εργασιακές συνθήκες εντός της εταιρείας δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Δείχνουν πως κάπου στο βάθος κάποιοι τραβάνε κουπί για να μπορούμε να βλέπουμε τα κατορθώματα του Bezos στις πρώτες σελίδες, έντυπες ή ηλεκτρονικές αδιάφορο. 

Ο Bezos με την προσωπική περιουσία των 25 δισ. δολαρίων έδωσε μόλις το 1% αυτής για να αγοράσει μια ιστορική εφημερίδα των ΗΠΑ. Οπως όμως έχει δείξει η εμπειρία και στην απέχουσα παρασάγγας από τις ΗΠΑ ελληνική μιντιακή πραγματικότητα, τα λεφτά δεν σου δίνουν απαραίτητα το κλειδί της επιτυχίας.

Για την Kalita ένα από τα προβλήματα της Washington Post που την οδήγησαν στην αποχώρηση της εκδοτικής οικογένειας στον εναγκαλισμό της με τον Bezos είναι η απροθυμία στην αλλαγή. Παρήγορο που -δεν θα ξαναπώ παρασάγγας- αν και τόσο μακριά το πρόβλημα είναι κοινό. Τουλάχιστον μερικοί εδώ χαιρόμαστε που δεν είμαστε τρελοί.

Η αντίσταση στην αλλαγή έπαιξε τον ρόλο της προκειμένου η εφημερίδα να αλλάξει χέρια και, στα καθ' ημάς, η υπόθεση των ΜΜΕ να ξεπέσει -πάντα με τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις- σε φασόν αναπαραγωγής των ειδήσεων όπως τις διανέμει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς αντίσταση στην αλλαγή που βρίσκεις στις συνταγές. Οι φακές πρέπει να φτιάχνονται αποκλειστικά με δάφνη, δοκίμασε να βάλεις λίγο κάρι και θα με θυμηθείς. Μα το κάρι είναι για το κοτόπουλο. Οπως οι ειδήσεις είναι για... για τι πράγμα άραγε; 

Το πρόβλημα της Washington Post δεν ήταν η κακή διοίκηση από την οποία πάσχουν τόσες και τόσες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Είχε, κατά πως φαίνεται από τα γραφόμενα της Kalita, μια εξαιρετική διοίκηση. Που όμως δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για την αλλαγή. Και αυτό την έφερε στην αγκαλιά του Bezos. Φοβάμαι, όχι για καλό...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ,ΜΜΕ,JEFF BEZOS,AMAZON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home