There’s no business like show business –μέρος Α’

There’s no business like show business –μέρος Α’

Αν υπάρχει μια επαγγελματική κατηγορία που θα έπρεπε να έχει σοβαρό πρόβλημα με τον τρόπο που παρουσιάζεται από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, αυτοί θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι της αγοράς της τεχνολογίας: παρά την εξάπλωση της τεχνολογίας σε κάθε πιθανό και απίθανο τομέα της καθημερινής μας ζωής, όταν το Χόλυγουντ αποφασίζει να εστιάσει στους ανθρώπους του χώρου, εξακολουθεί να το κάνει με τον πιο απίθανο και στερεοτυπικό τρόπο, είτε πρόκειται για περιφερειακούς χαρακτήρες σε παραγωγές όπου το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού (π.χ. σε αστυνομικές ταινίες/σειρές), είτε, ακόμα περισσότερο σε παραγωγές όπου η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 

Η πιο πρόσφατη και κραυγαλέα περίπτωση που έπεσε στην αντίληψή μου είναι η σειρά «Scorpion» που ξεκίνησε να παίζεται στο αμερικανικό δίκτυο CBS τον Σεπτέμβριο και στην οποία πρωταγωνιστεί μια ομάδα εξαιρετικά ευφυών ανθρώπων που βοηθούν τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας σε πολύ σοβαρές υποθέσεις –κάτι σαν τελική αμυντική γραμμή των ΗΠΑ απέναντι στην εσωτερική και εξωτερική τρομοκρατία. Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της πλοκής κάθε επεισοδίου περιστρέφεται γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας και φυσικά ο τρόπος που παρουσιάζονται τόσο τα προβλήματα, όσο και οι λύσεις που προσφέρει η «ομάδα Scorpion» (η οποία υποτίθεται ότι είναι κατά βάση εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών) είναι, επιεικώς, αστεία. (Και όχι, η σειρά δεν είναι κωμωδία).  

Προφανώς δεν έχει κανείς την προσδοκία μια τηλεοπτική σειρά να είναι απολύτως ρεαλιστική –αναλόγως των περιστάσεων μάλιστα, ο ρεαλισμός μπορεί να πέσει και εντελώς στο μηδέν. Όμως στην περίπτωση του «Scorpion» η εταιρεία παραγωγής υποστηρίζει ότι τόσο η βασική ιδέα όσο και κάποιες από τις υποθέσεις που καλείται να λύσει η ομάδα, βασίζονται στην πραγματική ιστορία της εταιρείας με το ίδιο όνομα και στον επικεφαλής της, έναν κύριο ονόματι Ουόλτερ Ο’ Μπράιεν. Μια ματιά στο site της πραγματικής «Scorpion» αποδεικνύει ότι ο κ. Ο’ Μπράιεν κάνει όντως μερικούς εξαιρετικά υπερβολικούς ισχυρισμούς για τον εαυτό του ενώ μια ματιά στο Reddit δείχνει πώς έχει υποδεχθεί τόσο τον ίδιο όσο και τη σειρά η ψηφιακή κοινότητα. (Και ναι, εδώ το πράγμα γίνεται κωμωδία).

Η έλλειψη σοβαρότητας του όλου εγχειρήματος είναι πραγματικά ενοχλητική –ακόμα πιο ενοχλητικό είναι ότι αντί οι ιθύνοντες του CBS να κάνουν τα πράγματα πιο απλά αποκαλώντας την παραγωγή «επιστημονική φαντασία» δεν το κάνουν, παρουσιάζοντας για μια ακόμα φορά τους ανθρώπους της τεχνολογίας σαν καρικατούρες που μπορούν να κάνουν υπεράνθρωπα κατορθώματα και που ταυτόχρονα κυριολεκτικά δεν μπορούν να συμπεριφερθούν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Και παρότι το πράγμα είναι τόσο εξόφθαλμα δυσδιάστατο ώστε –θεωρητικώς- δεν αφήνει περιθώριο να το πάρει κανείς σοβαρά, φαίνεται ότι τελικά όλες αυτές οι παραγωγές συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εικόνα που έχει το ευρύ κοινό για τους ανθρώπους του χώρου και για την ίδια την τεχνολογία και, τελικά, προσδιορίζουν τη σχέση του με αυτή.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home