Alibaba: εν αναμονή της μεγάλης κίνησης

Alibaba: εν αναμονή της μεγάλης κίνησης

Κοιτάζοντας τα νούμερα της Alibaba (τα οποία γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, εντός και εκτός χρηματιστηρίων), βλέποντας ότι το αμερικανικό της marketplace, το «11 Main» μεγαλώνει και… ομορφαίνει και διαβάζοντας ότι ο Τζακ Μα προτίθεται να βγάλει στον αέρα μια διεθνή εκδοχή του κινεζικού του marketplace, του «Taobao» το οποίο πέρσι έκανε τζίρο περί τα 130 δις ευρώ αλλά και τις σπόντες του σχετικά με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στο mobile και στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω συνεργασίας με την PayPal, άρχισα να αναρωτιέμαι σοβαρά ποια θα είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση του κινεζικού κολοσσού στη Δύση.

Η κίνηση αυτή θα πρέπει να συνδυάζει μια πολύ γερή επένδυση (η Γουόλ Στριτ δεν αντιμετωπίζει θετικά εταιρείες που απλώς μαζεύουν λεφτά ανεβοκατεβάζοντας τις μετοχές τους στα ταμπλό της) και δη στους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της Alibaba, ενδείξεις ότι ο όμιλος βλέπει με ίση σοβαρότητα την τοπική του αγορά αλλά και τη διεθνή και θα πρέπει να προσφέρει στον όμιλο πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τη δυνατότητα να δείξει ένα υπερήφανο πρόσωπο στον κόσμο –ένας λόγος που οι δυτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάνουν μπίζνες στην Ασία είναι ότι υποτιμούν την αξία του «προσώπου», της εικόνας που θέλει να έχουν οι ασιατικές εταιρείες στις πολύ αυστηρά ιεραρχημένες κοινωνίες τους.

Όσο το σκέφτομαι, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί κάλλιστα να είναι η εξαγορά της eBay ή της PayPal ή, ακόμα περισσότερο, και των δύο. Και δεν είμαι ο μόνος: τόσο το Bloomberg όσο και το Forbes πέταξαν την ιδέα στον αέρα τις ημέρες που ακολούθησαν την δημόσια εγγραφή της Alibaba και όχι σαν υπόθεση επιστημονικής φαντασίας: μια εξαγορά του μεγαλύτερου marketplace στη Δύση και ταυτόχρονα του δημοφιλέστερου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών θα κάλυπτε όλες τις παραπάνω απαιτήσεις και παράλληλα θα έκανε όλον τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι η Alibaba δεν είναι απλώς ένα Amazon που έτυχε να βρίσκεται στην πολυπληθέστερη χώρα/αγορά του πλανήτη.

Είμαι βέβαιος ότι το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο από οικονομική άποψη και μην όντας οικονομικός συντάκτης δε θα προσποιηθώ ότι αντιλαμβάνομαι όλες του τις διαστάσεις. Βλέποντας όμως τα πράγματα από τη σκοπιά του Δικτύου, πιστεύω ότι μια τέτοια θεαματική εξαγορά είναι λίγο-πολύ μονόδρομος για τον υπέρ-δραστήριο κ. Μα και την εταιρεία του. Όπως και οι Ιάπωνες της δεκαετίας του 1970, οι Κινέζοι της εποχής μας χρειάζεται να δείξουν στον υπόλοιπο πλανήτη την πραγματική τους δύναμη –με δεδομένο ότι η αγορά του Internet είναι αυτή τη στιγμή ο πιο δυναμικός κλάδος, είναι αναμενόμενο μια κίνηση να γίνει εκεί και το eBay/PayPal μοιάζει να είναι ο καλύτερος στόχος. Εκτός αν οι βλέψεις του κ. Μα είναι ακόμα μεγαλύτερες: φαντάζεται κανείς τι θα γίνει αν προσφερθεί να αγοράσει, π.χ. την Amazon;

ΕΞΑΓΟΡΕΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ,ALIBABA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home