Έλα μωρέ με το Internet.org!

Έλα μωρέ με το Internet.org!

Η είδηση για την πρωτοβουλία "Internet.org" για την οποία έγραφε προ ημερών ο Φανούρης σχολιάστηκε από όλον τον κόσμο -αναπόφευκτο, αφενός επειδή εμπλέκονται σ' αυτή μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου της τεχνολογίας (δε βλάπτει μάλιστα ότι "poster boy" της είναι ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ) και αφετέρου επειδή οι συνέπειές της, άσχετα αν θα καταφέρει να πετύχει τους σκοπούς της στο σύνολό τους, θα είναι τεράστιες για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και ειδικά για τη ζωή των ανθρώπων σε περιοχές που οι περισσότεροι αγνοούν κάθε φορά που χρησιμοποιούν την έκφραση "όλος ο κόσμος".

Ακριβώς λόγω της σημασίας του εγχειρήματος, τα διεθνή σχόλια ήταν κατά κύριο λόγο θετικά -δεν έλειψαν βεβαίως ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με τη διπροσωπία του καπιταλισμού από όσους διαθέτουν κάποιες κοινωνικές  ευαισθησίες, όμως αυτό είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση -για την ακρίβεια, αυτό που με ενόχλησε σφόδρα- ήταν ότι στα ελληνικά SNS, οι δόσεις του κυνισμού ήταν πολύ μεγαλύτερες και έδειχναν να αγνοούν εντελώς οποιαδήποτε άλλη διάσταση έχει ή μπορεί να έχει το "Internet.org" -το συνηθέστερα επαναλαμβανόμενο μοτίβο περιλάμβανε τις λέξεις "Μαρκ" και "πελάτες".

Είναι γνωστό ότι ούτε συμπαθώ ιδιαίτερα το Facebook (κυρίως επειδή κάθε φορά που εκφράζω κάποια άποψη γι αυτό, τη συνοδεύω από τη φράση "είναι γνωστό ότι δε συμπαθώ ιδιαίτερα το Facebook"), ούτε θεωρώ το Μαρκ Ζούκερμπεργκ "πρότυπο επιχειρηματία της αγοράς του Internet". Συμπαθώ όμως ακόμα λιγότερο όσους κρύβουν τον υπέρμετρο εγωισμό τους και την αδυναμία τους να αντιληφθούν οτιδήποτε πέρα από αυτό που μπορεί να ωφελήσει ή να θίξει την ελάχιστη ύπαρξή τους πίσω από τον εύκολο κυνισμό* για λόγους αισθητικής δε, με εξοργίζουν οι θλιβερές απόπειρες να επενδύσουν τον κυνισμό αυτόν με επιφάσεις "χιούμορ".

Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στους όψιμους δήθεν αριστερούς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αυτή τη στιγμή, πριν κλείσει τα 30 του κάτι λιγότερο από 17 δις δολάρια τα οποία δεν κληρονόμησε από τον οδοντίατρο μπαμπά του ή την ψυχίατρο μαμά του αλλά τα έβγαλε ο ίδιος, έχοντας μια όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα και κάνοντάς την πράξη. Βεβαίως καθένας μπορεί να έχει ό,τι άποψη θέλει γι αυτόν αλλά η βαρύτητα κάθε άποψης είναι ανάλογη του βίου και της πολιτείας αυτού που την εκφράζει -ότι πολλές από αυτές τις απόψεις εκφράζονται στο ίδιο το Facebook είναι από μόνο του ειρωνικό οπότε δεν είναι περίεργο ότι διαλανθάνει της προσοχής των "σχολιαστών" αυτού του είδους.

Αν το Internet.org γίνει πράξη, θα αλλάξει τον κόσμο, έστω και κατά 10% -αυτό  είναι βέβαιο όπως βέβαιο είναι και ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τη Facebook, την Ericsson, τη Nokia, τη Samsung και όποια άλλη εταιρεία εμπλακεί. Όμως εξίσου βέβαιο είναι ότι οι σχολιαστές αυτού του τύπου δεν πρόκειται να αλλάξουν όχι τον κόσμο αλλά ούτε καν τη δική τους πραγματικότητα (που, παρεμπιπτόντως,  είναι και το ίδιο πράγμα) -αν ήταν άνθρωποι που μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, θα είχαν φτιάξει αυτοί το Facebook όταν ήταν φοιτητές.

 

WEB,ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,MARK ZUCKERBERG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home