Digea: έτοιμη η Ελλάδα για αποκλειστικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας

Digea: έτοιμη η Ελλάδα για αποκλειστικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να επιταχύνει τις διαδικασίες όσον αφορά την υιοθέτηση των τεχνολογιών για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος και να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση του DVB-T2, εξέφρασαν τα στελέχη της Digea κατά τη διάρκεια παρουσίασης των νέων τάσεων στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι η Ελλάδα δείχνει έτοιμη ώστε μέσα στην επόμενη διετία να είναι εφικτή η εκπομπή αποκλειστικά καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια (high definition – HD).

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η Digea είναι τεχνολογικά έτοιμη προκειμένου να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο στο φάσμα και δίνοντας τη δυνατότητα εκπομπής περισσότερων καναλιών. Επιπλέον, όπως επεσήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης, η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο εκπομπής είναι διαρκής και η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων μοναδική.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (τυπικής ευκρίνειας). Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.

Πρακτικά, όπως επεσήμανε ο κ. Μαστοράκης, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2019 σχεδόν το 100% των ελληνικών νοικοκυριών θα έχει εξοπλισμό για αναπαραγωγή καναλιών HD, όπερ σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει αποκλειστική μετάδοση σε HD. Επιπλέον, τα στελέχη της Digea επεσήμαναν αρκετές φορές ότι το DVB-T2 είναι μονόδρομος και ότι πρακτικά μέχρι το 2021-2022 όλη η Ευρώπη θα έχει μετακινηθεί (λόγω και του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ) προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία εκπομπής και ιδίως οι γείτονες σε εμάς χώρες. Οπότε για λόγους που έχουν σχέση με τη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων θα πρέπει να πάει και η Ελλάδα, κινδυνεύοντας σε διαφορετική περίπτωση να απωλέσει συχνότητες. Επιπλέον, η Τουρκία ξεκινά από την επόμενη χρονιά τη μετάβαση σε DVB-T2 (σ.σ. η Τουρκία είναι ακόμη στην εποχή της αναλογικής τηλεόρασης) και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει θέμα με τις συχνότητες στο Αιγαίο και πρακτικά θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε και εμείς το δρόμο του DVB-T2.

Σε περίπτωση που γίνει η μετάβαση σε DVB-T2, η Digea υποστηρίζει ότι χρειάζεται μερικούς μήνες προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά γενικότερα απαιτείται ένα διάστημα 18 μηνών για την ενημέρωση του κοινού. Σημειωτέον πως αν η τηλεόραση του καταναλωτή υποστηρίζει DVB-T, η «αναβάθμιση» απαιτεί την αγορά ενός αποκωδικοποιητή, το κόστος του οποίου αυτή τη στιγμή είναι στα 24 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η μετάβαση σε αποκλειστικά HD κανάλια αλλά και σε DVB-T2 θα άλλαζε και τα δεδομένα όσον αφορά το πόσα κανάλια χωράνε, τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των πολυπλεκτών -όπως ονομάζονται οι υποδομές που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου- που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 9: 4 έχει η Digea για την μετάδοση του περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας, 2 έχουν εκχωρηθεί στην ΕΡΤ, ενώ για τα περιφερειακά κανάλια (90 συνολικά χρησιμοποιούν τη Digea) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περιοχή 1-3 πολυπλέκτες. Σημειωτέον ότι με βάση τη νέα «διαπραγμάτευση» που βρίσκεται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο για τη χρήση των συχνοτήτων, η Ελλάδα θα έχει πιθανότατα 6 ή 7 πολυπλέκτες στη διάθεση της όταν θα ολοκληρωθεί το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Digea, αυτή τη στιγμή σε κάθε πολυπλέκτη τεχνολογίας DVB-T χωράνε 12 κανάλια SD ή 4 κανάλια HD ή 3 προγράμματα ταυτόχρονης μετάδοσης HD και SD. Το ΕΣΡ έκανε λόγο για 7 άδειες εθνικής εμβέλειας με βάση την πρόθεση για ταυτόχρονη μετάδοση HD και SD αλλά και του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή τον έναν πολυπλέκτη της Digea χρησιμοποιεί η ΕΡΤ, αν και η τελευταία έχει στη διάθεση της δύο δικούς της. Η σύμβαση Digea – ΕΡΤ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και η πρόθεση της Digea είναι μην ανανεώσει τη σύμβαση, ώστε να πιεστεί η ΕΡΤ να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις και να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο. Σημειωτέον πως πρόκειται για μία διαδικασία όπου έχουν σημειωθεί απίστευτες καθυστερήσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι της Digea υποστήριζαν ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Βέβαια, το να δημιουργήσει η ΕΡΤ το δικό της δίκτυο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μοιάζει από εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο, αν και γενικώς η ΕΡΤ έχει δηλώσει ότι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται είναι 6 μήνες. Οι εκπρόσωποι της Digea δήλωσαν διατεθειμένοι να δώσουν μία μικρή παράταση αλλά έδειξαν ότι δεν θέλουν να συνεχιστεί το συγκεκριμένο καθεστώς.

Αν η ΕΡΤ αφήσει τον πολυπλέκτη είναι προφανές ότι αυξάνεται η «χωρητικότητα» καθώς πλέον οι διαθέσιμοι πολυπλέκτες θα είναι 4 και όχι 3. Άρα, αν σε κάθε πολυπλέκτη χωράνε 3 κανάλια με ταυτόχρονη μετάδοση HD και SD, τότε συνολικά πάμε στις 12 άδειες, όπου πάντως θα πρέπει να περιληφθούν και τα θεματικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, η αδειοδότηση των οποίων προβλέπεται αλλά είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερος λόγος.

Σε περίπτωση, πάντως, που πάμε μόνο σε HD κανάλια, ο αριθμός φθάνει στα 12 για 3 πολυπλέκτες και στα 16 για 4 πολυπλέκτες.

Εφόσον, πάμε στην τεχνολογία DVB-T2, τότε η χωρητικότητα ανεβαίνει στα 18 προγράμματα SD και 6 για HD. Αν χρησιμοποιηθεί επιπλέον η τεχνολογία συμπίεσης HEVC, τότε γίνεται λόγος για 30-36 προγράμματα SD και 10-12 προγράμματα HD.

 

Κάλυψη

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην κάλυψη που παρέχει το δίκτυο της Digea. Όπως διευκρινίστηκε η εταιρεία, οφείλει να καλύπτει βάσει της αδείας της το 95% του πληθυσμού. Βάσει μετρήσεων της ΕΕΤΤ το 97% του πληθυσμού της χώρας, έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης της Ευρώπης καθώς ο μέσος όρος κάλυψης για τα ιδιωτικά δίκτυα σε 11 χώρες της Ευρώπης είναι στο 91,6%.

Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για την τιμολόγηση της εκπομπής των καναλιών. Όπως αναφέρθηκε, η τιμολόγηση για την εκπομπή του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, γίνεται βάσει συγκεκριμένου μοντέλου το οποίο έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και περιγράφεται στην άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Το μοντέλο αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια τα οποία θα χρειαζόταν να επενδύσουν πολλαπλάσια εάν υλοποιούσαν μόνα τους το αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής. Βάσει του μοντέλου, ένας περιφερειακός σταθμός στην Περιφερειακή Ζώνη των Δωδεκανήσων με εκπομπή σε 25 κέντρα καταβάλει μηνιαίο τίμημα ύψους 1.400 ευρώ (περιλαμβάνει κόστος συχνοτήτων, μηχανημάτων, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης δικτύου κλπ). Στην περίπτωση της Αττικής, αντίστοιχα, το κόστος ανέρχεται στα 8600 ευρώ μηνιαίως αλλά είναι προφανώς ότι είναι άλλα τα πληθυσμιακά μεγέθη.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,DIGEA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home