Οι νικητές των βραβείων Sony World Photography Awards 2016

Deasy @ 22.04.2016
Οι νικητές των βραβείων Sony World Photography Awards 2016
Φωτογραφία από το έργο Fire of Hatred του Ιρανού Asghar Khamseh, L’Iris d’Or, Photographer of The Year SWPA 2016

Με συμμετοχές περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, που έφθασαν τις 230.103 από 186 χώρες, τα Sony World Photography Awards 2016 είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας της χρονιάς.

Χθες, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, έγιναν γνωστά τα ονόματα των νικητών σε όλες τις θεματικές του διαγωνισμού, τόσο στην επαγγελματική κατηγορία όσο και στον ανοικτό και φοιτητικό διαγωνισμό.

Ειδικότερα, το μεγάλο βραβείο L’Iris d’Or για το φωτογράφο της χρονιάς απέσπασε  ο Ιρανός φωτογράφος Asghar Khamseh. Το μεγάλο βραβείο συνοδεύει και το χρηματικό έπαθλο των 25.000 δολαρίων, καθώς και επαγγελματικός εξοπλισμός της Sony.

© Asghar Khamseh, Iran, L’iris d’Or, Photographer of the Year, 2016 Sony World Photography Awards

Το έργο με τίτλο «Fire of Hatred», που ξεχώρισε μεταξύ των νικητών των δεκατεσσάρων επί μέρους κατηγοριών της Κατηγορίας Επαγγελματιών, και βραβεύτηκε, είναι μια δυνατή σειρά πορτρέτων που πραγματεύεται τις κοινωνικές απολήξεις των βίαιων επιθέσεων με οξύ.

Στην τελετή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τον Φωτογράφο της Χρονιάς για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό και παραλήπτη χρηματικού επάθλου 5.000 δολαρίων, Kei Nomiyama, από την Ιαπωνία.

Ο κ. Nomiyama βραβεύτηκε για τη φωτογραφία του “Enchanted Bamboo Forest” που επιλέχθηκε ως η μοναδική καλύτερη φωτογραφία στον κόσμο από μια επιτροπή κριτών με πρόεδρο την Jael Marschner, πρώην φωτογραφική συντάκτης στο Time Out London και τη Sunday Times Travel.

Ο Nomiyama, Αναπληρωτής Διδάκτωρ στην Περιβαλλοντική Χημεία, στο Πανεπιστήμιο Ehime της Ιαπωνίας, είναι δεινός φωτογράφος της άγριας ζωής και του υποβρύχιου κόσμου. Η φωτογραφία του τραβήχτηκε στα βουνά του νησιού Shikoku και αντικατοπτρίζει την πυγολαμπίδα Luciola parvula κατά την έναρξη της περιόδου των βροχών.

Νικητές της κατηγορίας επαγγελματιών στο διαγωνισμό SWPA 2016 αναδείχθησαν:

Κατηγορίες Τέχνης

-         Αρχιτεκτονική - Amélie Labourdette, Γαλλία

-         Αυθόρμητο – Kirstin Schmitt, Γερμανία

-         Εννοιολογική Σύλληψη – Julien Mauve, Γαλλία

-         Τοπίο - Maroesjka Lavigne, Βέλγιο

-         Πορτρέτα -  Marcello Bonfanti, Ιταλία

-         Σκηνοθετημένο – Alberto Alicata, Ιταλία

-         Νεκρή φύση – Francesco Amorosino, Ιταλία


Κατηγορίες Ντοκυμαντέρ

-         Καμπάνια – Jetmir Idrizi, Κόσοβο

-         Σύγχρονα θέματα –  Asghar Khamseh, Ιράν

-         Επικαιρότητα –  Άγγελος Τζωρτζίνης, Ελλάδα

-         Καθημερινότητα – Espen Rasmussen, Νορβηγία

-         Περιβάλλον – Kevin Frayer, Καναδάς

-         Άνθρωποι – Kevin Frayer, Καναδάς

-         Σπορ –  Nikolai Linares, Δανία

Νέος φωτογράφος της χρονιάς: Sam Delaware, ΗΠΑ

Ένα μαγευτικό πορτρέτο της αδελφής του, έδωσε στον δεκαοχτάχρονο μαθητή Sam Delaware τον τίτλο του Νέου Φωτογράφου της Χρονιάς. Γεννημένος στο Freeport του Maine, ο Delaware μαθητής πλέον στο Angwin της California, είναι ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος που συλλαμβάνει φωτογραφίες από την ηλικία των 12. Ως μέρος του επάθλου του, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για να παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων.

Σπουδαστής φωτογράφος της χρονιάς στην κατηγορίας σπουδαστών: Sofia Jern, Φινλανδία.

Το νικητήριο έργο της Jern ακολουθεί τις ζωές των «glue boys», νέων ανδρών, χρηστών ναρκωτικών που προσπαθούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, στους δρόμους του Kitale, στην Κένυα. Έλαβε το έπαθλό της, φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony, αξίας 30.000 ευρώ, για το Πανεπιστήμιό της, στην τελετή βράβευσης στο Λονδίνο.

Βραβείο εξαιρετικής προσφοράς στη φωτογραφία: RongRong & Inri

Η γνωστή φωτογραφική ομάδα των συζύγων RongRong & inri που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη φωτογραφία στην Κίνα και όχι μόνο, έλαβαν το βραβείο της Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία  στην τελετή απονομής του Λονδίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας τους απέδωσε το βραβείο, αναγνωρίζοντας όχι μόνο τις καριέρες τους, σαν καλλιτέχνες, αλλά και τη σημαντική επιρροή που είχαν στην Ασιατική φωτογραφία.

Το φωτογραφικό έργο των RongRong & Inri αντικατοπτρίζει έναν προσωπικό κόσμο που δημιούργησαν μαζί και διευρύνει τα όρια των παραδοσιακών ασπρόμαυρων τεχνικών εμφάνισης φωτογραφιών. Μαζί ίδρυσαν τον πρώτο χώρο σύγχρονης τέχνης στην Κίνα, αφιερωμένο στη φωτογραφία, το Three Shadows Photography Art Centre, αλλά και το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Jimei x Arles σε συνεργασία με το Les Recontres d’Arles.

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home